Risztovékat méltatta az úszószövetség elnöke

Sport

Az úszás mellett naggyá lesz a magyar nyíltvízi úszás egésze is, mert ez még mindig csak a kezdet! – jelentette ki Gyárfás Tamás azután, hogy Olasz Anna a szakág második ezüstérmét érdemelte ki Berlinben, az Európa-bajnokság hosszútávúszó viadalainak vasárnapi zárónapján.A Magyar Úszó Szövetségnek (MÚSZ) a német fővárosba készülő elnöke még Budapestről nyilatkozott a nyíltvíziek teljesítményéről, elégedettségének adva hangot a “részleg” bizonyítványát értékelve.

“Sajátos ellentmondás, de talán nem túlzás kijelenteni, bár Risztov Éva jóvoltából Londonban olimpiai bajnokot ünnepelhettünk, mára erősebb a nyíltvízi válogatottunk, mint valaha – mondta, majd így összegzett: Az Eb-n Risztov ezüstérmes lett, egyéniben és csapatagként negyedik. Olasz Anna mai 25 kilométeres bravúrja, az újabb magyar ezüst mellett 10 kilométeren ötödik lett, és akkor ott van még Gyurta Gergely, aki 7,5 kilométerig vezetett az olimpiai távon.”

A sportvezető egyszersmind hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a magyar nyíltvízi úszás további fejlődéséhez a szeptember 5-én Balatonfüreden kezdődő junior-világbajnokság biztosan jelentősen hozzájárul. Gyárfás Tamás, aki a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA alelnöke, s az európai szövetség, a LEN kincstárnoka, éppen a magyarországi korosztályos vb előkészületei miatt érkezik csak hétfő délelőtt Berlinbe.

“Elárulom, Paulo Barelli, a LEN elnöke már üzent, s felkért, hogy a 400 méteres női vegyesúszás hétfő esti döntőjének eredményhirdetésekor legyek díjátadó” – mondta. A magyar sportdiplomata szerint ez azt sejteti, hogy Barelli tud valamit…
Ami tény: a medencés úszók hétfői első versenynapján a 400 m vegyesen igen jó eséllyel indul Hosszú Katinka, aki címvédő, mivel 2012-ben, Debrecenben a háromból az egyik aranyérmét ebben a számban szerezte.