Bíróság, kalapács

Pénztárcalopás, kényszerítés, élelmiszer raktár fosztogatása egy somogyi gyermekotthonban

Rendőrség

A Kaposvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két fiúval és egy lánnyal szemben, akik több bűncselekményt követtek el egy Somogy vármegyei gyermekotthonban a nevelőik és a társaik sérelmére.

A vád lényege szerint a bűnügyi felügyelet alatt álló fiú 2022 januárjában megtalálta az egyik nevelő pénztárcáját az intézet előtti parkolóban, de ahelyett, hogy visszaadta volna, kivette a tárcában lévő közel 100.000 forint készpénzt.

A terhelt és fiú társa 2022 júniusában az egyik kisebb nevelt gyermeket erőszakkal kivezették a nappaliból, majd a megfélemlített sértettet a fürdő előtt letérdepeltették és imádkozásra kényszerítették. Ezzel a vádlottak még nem fejezték be a sértett megszégyenítését, hanem a fürdőbe húzták és a csempék számolására szólították fel, miközben a mosdóból nem engedték ki. Ezt akadályozta meg az egyik férfi nevelő, akit még aznap délután a közbeavatkozása miatt irodájában az idősebb fiú vádlott többször megütött.

A vádban szereplő lány társaival az otthon élelmiszer raktárából – aminek kulcsát a nevelői iroda ajtajának berúgásával szerezték meg – édességeket tulajdonított el társaival. A vádlott továbbá az egyik női nevelőt becsületében megsértette, amikor napraforgó héjjal köpte le, valamint ezt követően bántalmazással fenyegette meg, amit csak azért nem tudott véghez vinni, mert a sértett egy irodába zárkózott a lány elől.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindhárom fiatalkorúval szemben javítóintézet alkalmazására tett indítványt.