Bak Imre festőművész kiállítása nyílik vasárnap a balatonfüredi Vaszary Galériában

Rendőrség

A tavaly év végén elhunyt Bak Imre 2004 és 2022 között alkotott sorozataiból nyílik kiállítás vasárnap a balatonfüredi Vaszary Galériában Helyzetek címmel.

A magyar kultúra napja alkalmából nyíló tárlat a galéria és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében megvalósuló kiállítássorozat első eseménye – közölte kedden az MTI-vel a kiállítás szervezője.  Mint a galéria közölte, a kiállítás Bak Imrével szoros együttműködésben jött létre, így ez az utolsó tárlat, amelynek létrehozásában a Kossuth-, Herder-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész személyesen közreműködhetett.

Schmidtné Kositzky Anett az MTI-nek elmondta, hogy a Helyzetek című tárlat Bak Imre festőművész 2004 és 2022 között alkotott sorozatait mutatja be és május 1-jéig látható.     A kiállításszervező kiemelte, Bak Imre a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozott, életművét szinte a kezdetektől meghatározta a geometrikus képalkotás, a 2000-es évektől pedig egyre inkább a digitális látványelemek jellemezték alkotásait.

Hozzátette: Bak Imre művészetére az elmúlt években kiemelt nemzetközi figyelem irányult: festményei a közelmúltban a londoni Tate és a New York-i Metropolitan Museum gyűjteményébe kerültek, művészetéről fontos áttekintést adott Hajdu István monográfiája (2003) és a Paksi Képtár Aktuális időtlen. Egy életmű rétegei című tárlata (2016). Életművének közelmúltbeli korszakairól azonban nem született áttekintés, a balatonfüredi tárlat ezt a hiányt igyekszik pótolni. Bak Imre 83 évesen, december 23-án hunyt el.     A kiállítássorozat folytatása a Balatonboglár 50 című tárlat lesz, mely Galántai György szobrászművész ötven évvel ezelőtt rendezett neovantgard kiállítássorozatának állít emléket. A tárlat május 21. és augusztus 20. között lesz látható.     A sorozat harmadik állomása Maurer Dóra festőművész kiállítása lesz szeptember 9. és november 26. között.

(MTI)