21 migránst szállított kisteherautójában a bíróság elé állított férfi

Rendőrség

Az Ajkai Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított egy szerb állampolgárságú férfit. Az elkövető 2021. augusztus 18-án 21 migránst akart a jogszabályi rendelkezések megkerülésével Magyarországról Ausztriába szállítani.

A szír állampolgárságú menekültek egy ismeretlen embercsempész segítségével, érvényes útiokmányok nélkül az előző nap indultak el Szerbiából Magyarországra, hogy Ausztriába jussanak. A migránsoknak, illetve családjuknak a szállításért változóan 1500-4000 eurót kellett volna fizetniük.

A 42 éves elkövető 2021. augusztus 18-án, hajnalban, a szerb-magyar határ közelében vette fel járművébe az illegális határátlépőket úgy, hogy a gépkocsi üres rakterébe 18 migránst zsúfolt be, míg a hátsó üléssor előtti részre három személyt ültetett. Útközben a 18 férfi a vezetőfülke felé kopogtatással jelezte, hogy a furgonban emelkedik a hőmérséklet és a levegő is fogy, a gyanúsított azonban az utasok felvételét követően egyszer sem állt meg, hogy a zárt raktérben szállított személyek állapotát ellenőrizze.

A Veszprém felől Ausztria irányába haladó gépkocsit végül a rendőrök reggel kilenc óra körül a 8-as számú főúton, Ajka-Bakonygyepes közelében feltartóztatták és a gyanúsítottat elfogták.

Az ügyészség az elkövetővel szemben gyorsított eljárásban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta az Ajkai Járásbíróságnak. A bíróság a 2021. szeptember 13-án meghozott ítéletével a vádlottat 5 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre kiutasította Magyarország területéről, ezen túl a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefont is elkobozta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük