Zsákutcába tévedt embercsempész

Rendőrség

Tettenérés után két nappal bíróság elé állított egy embercsempészt a Veszprémi Járási Ügyészség.

A 36 éves ukrán állampolgárságú férfi 2021. április 14-én, kora reggel, a szerb határ magyar oldalán grúz rendszámú járművébe kilenc, magát szír állampolgárnak valló személyt vett fel, akik két nappal korábban érvényes úti okmányok nélkül, más embercsempészek segítségével, létrán keresztül jutottak át az országhatárt védő műszaki záron. Az embercsempészés ára fejenként 4000-4500 euró volt.

Az úti cél Ausztria lett volna, azonban egy rendőrjárőr Eplény környékén az illegális határátlépőket szállító járművet megkísérelte feltartóztatni. A sofőr ekkor előbb az autóval próbált menekülni, majd miután menekülés közben zsákutcába hajtott, a gépkocsiból kiugorva gyalog akart eltűnni a helyszínről. A rendőröknek sikerült a férfit elfogni, majd őrizetbe vétele mellett két nap alatt lefolytatták a nyomozást, így az ügyészség április 16-án bíróság elé állította a vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel vádolt férfit.

A Veszprémi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően a férfival szemben 3 év börtönbüntetést szabott ki és 6 évre kitiltotta Magyarországról, emellett elkobozta a bűncselekmény elkövetéséhez használt személygépkocsit és három mobiltelefont.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn. A jogerős döntésig a bíróság ügyészi indítványra elrendelte a férfi letartóztatását, amelyet mindenki tudomásul vett.