Elvágták a vádlottak a munkájukat akadályozó gázvezetéket

Rendőrség

Gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik szerelési munka közben elvágtak egy földgázvezetéket.

A 29, illetve 31 éves férfiak 2020. június elején egyikük édesanyjának pápai házánál szerettek volna egy bejárati kaput felszerelni.

Az ingatlanra annak idején előírás-szerűen a ház falára rögzített vascsövön keresztül vezették be a földgázt, majd később a szolgáltató a gázszolgáltatást a gázmérő és a nyomásszabályozó készülék leszerelésével megszüntette, a főcsapot elzárták, a vezetékvéget pedig ledugózták.

A kapu felszerelésekor azonban a ház falán lévő gázcső útban volt, a két férfi pedig úgy gondolta, hogy miután az ingatlanban nincs gáz, ezért a gázcsőben sincs, és azt nyugodtan levághatják.

A gázcső átvágásakor azonban a 3,0 bar nyomású földgáz áramolni kezdett, s ezért az érintett és a szomszédos ingatlant is fenyegető, robbanásveszélyes helyzet alakult ki.

A két férfi nyomban abbahagyta a munkát és a segélyhívón bejelentették a gázvezeték sérülését. A szolgáltató munkatársai a történtekről értesülve azonnal a helyszínre mentek és a vezeték átvágásától számított félóra leforgása alatt megszüntették a gázszivárgást.

Az ügyészség a két férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.