Vádemelés az élettársát mellkason szúró férfi ellen

Rendőrség

Emberölés bűntettének kísérlete és kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség azzal a huszonnyolc éves férfival szemben, aki 2018 novemberében ismerősei szőci házának udvarán, egy disznóvágás alkalmával, többször mellkason szúrta élettársát.

A vád szerint az elkövető és a sértett 2017 szeptemberében létesített élettársi kapcsolatot, amelyből gyermekük született. Az élettársak többször költöztek, kapcsolatuk a kezdetektől konfliktusos volt. A vádlott italozása, elhatalmasodó féltékenysége, rendszeres vitákhoz vezetett, amelyek során a férfi trágár szavakkal megalázta és gyakran – még váradóssága utolsó heteiben is – bántalmazta a sértettet. A bántalmazásoknak számos esetben látható nyomai maradtak, azonban a sértett részben érzelmi kötődése, részben a súlyosabb bántalmazásoktól való félelme miatt, rendszerint tagadta a sérülések eredetét.

Az élettársak 2018. november 11-én egy ismerősük szőci házánál tartott disznóvágáson vettek részt, ahol a munkálatok vége felé a vádlott italozni kezdett, és kora délutánra lerészegedett. Ittassága miatt a férfi egyre ingerültebbé vált a mindvégig visszafogottan viselkedő sértettel, aki egész nap ügyelt rá, ne adjon okot a féltékenységre. Ez azonban nem járt eredménnyel, mert a vádlott előbb ráparancsolt élettársára, hogy a közelében tartózkodjon, majd próbálta rávenni, menjenek haza. A sértett az otthoni bántalmazástól tartva igyekezett halogatni a hazatérést. A vádlott erre is durván reagált, volt, hogy megöléssel fenyegette a nőt.

A férfi végül délután fél három körül búcsúzkodni kezdett vendéglátójától, az élettársát pedig felszólította, hogy induljanak. Miután a sértett közölte, maradni szeretne, és a házigazda is tartóztatni próbálta, a férfi váratlanul felkapott egy, a disznóvágáson használt bökőkést, és azt többször élettársa felsőtestébe szúrta. A további szúrásokat a helyszínen lévő férfiak akadályozták meg, akik a vádlottat lefogták, majd a rendőrség kiérkezéséig a földön tartották.   A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes, szúrt mellkasi sérüléseket szenvedett, amelyek szakszerű orvosi segítség hiányában a halálához vezettek volna.

Az ügyészség a vádiratában börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az elkövetővel szemben.