Jelentősen súlyosbították a csalás miatt kiszabott bűntetést

Rendőrség

Ügyészi fellebbezés nyomán nyolcvanöt nap elzárás helyett egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Veszprémi Törvényszék azt a harminckét éves férfit, aki 2016-ban, majd 2017-ben több személyt károsított meg Hajmáskéren azzal, hogy jóindulatukat kihasználva valótlanul, beteg gyermeke ellátására, gyógyszereire kért tőlük pénzt.

Az ügyben a Veszprémi Járási Ügyészség 2018 áprilisában többrendbeli csalás miatt emelt vádat a férfival szemben, mivel az elkövető azzal a kitalált ürüggyel, hogy van egy beteg gyermeke, aki kórházban van és a gyógyszerei kiváltásához pénzre van szükség, több sértetthez is becsöngetett Hajmáskéren, majd pénzt kért tőlük.

Az elkövető többnyire hatvan év feletti nőket károsított meg, illetve próbált megkárosítani, akik közül hárman visszautasították a férfi kérését, és közölték, nem tudnak neki pénzt adni, de másik három sértettől a terhelt 2400, 5000, illetve 10 000 forintot kapott.

2017 márciusában egy hajmáskéri férfi hulladékvasat adott a terheltnek, akit ezután több héten keresztül azzal az ürüggyel keresett fel, hogy van egy beteg leánygyermeke a kórházban, és a gyógyszerek kiváltásához, valamint a budapesti kórházi látogatásokhoz pénzre lenne szüksége, ami neki, mint közmunkásnak, nem áll a rendelkezésére. A sértett hitt a férfi több esetben könnyek között előadott kérésének, és részletekben, összesen 75 000 forintot adott neki.

A Veszprémi Járásbíróság a váddal egyező tényállást és minősítést állapított meg és nyolcvanöt nap elzárásra ítélte a már többször büntetett elkövetőt. Az ügyész súlyosabb büntetés, szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, amelyet a törvényszékhez benyújtott indítványában a Veszprém Megyei Főügyészség is fenntartott.

A Veszprémi Törvényszék a jogerős ítéletében az ügyészi fellebbezést alaposnak találta, az első fokon kiszabott büntetést súlyosította, és az elkövetőt egy év hat hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.