„Látni és Látszani” kampány

Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság idén is útjára indított „Látni és látszani” nevet viselő országos közlekedésbiztonsági kampányához. Ennek keretében a személy-, illetve tehergépkocsik és mo­torkerékpárok, továbbá kerékpárok vezetői 2014. október 2-tól 2014. december 12-ig ingyenesen élhetnek azzal lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járművüket szakemberek átvizsgálják. A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmentes látásellenőrzéssel, valamit hasznos tanácsokkal látják el a járművezetőket.

A rendőrség 2014. november 6-tól 2014. december 12-ig országos fokozott közúti ellenőrzést tart, melynek során teljes körűen és kiemelten vizsgálják a rendőrök a személy-, illetve haszongépjárművek, a motorkerékpárok és kerékpárok világítását, láthatóságát, továbbá a vezetői engedélyben szereplő szemüveg viselését, illetve a kiegészítő szemüveg meglétét.

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Minden autós saját érdeke, hogy átvizsgáltassa gépjárművét és ellenőriztesse látását.

A „Látni és látszani” szlogen mögé 2013. évben több, mint kétszáz autós szakszerviz és mintegy száz optikai cég állt, míg a másik oldalon csaknem 15 ezer autós csatlakozott a kampányhoz és közel ezer ingyenes látásvizsgálatot végeztek el, ily módon is kifejezve milyen fontos számukra a biztonsá­gos közlekedés.

A kampányban résztvevő szervizekről és optikusokról a www.latnieslatszani.hu weboldalon tájékozódhatnak.