A Covid-19 antigén teszttel kapcsolatos tudnivalók

Ország
Koronavírus

A koronavírussal való fertőzöttségnek számos tünete lehet, leggyakoribb például a fejfájás, orrfolyás, köhögés, légszomj és a szaglásvesztés. Bár az utóbbi igen árulkodó panasz, teljes mértékben még ilyenkor sem lehetünk biztosak a fertőzöttségben. Kizárólag teszteltetés útján bizonyosodhatunk meg teljesen. Többféle megoldás is létezik erre, ezek közül az egyik a Covid-19 antigén teszt. Használhatunk patikában kapható tesztet, vagy elvégezhetjük a vizsgálatot hivatalos tesztállomáson is. Az eredményt nagyjából 20 percen belül megtudjuk.

Az eredményt bizonyos esetekben elfogadják hivatalosan is

Az egyik fontos tudnivaló a Covid-19 antigén tesztről, hogy ha nem otthon végezzük el, hanem például a Tesztállomás helyszínein, akkor az eredményről hivatalos orvosi lelet készül, amit megkapunk e-mailben, és napokon belül az EESZT rendszerében is elérhetővé válik. Az igazolást az orvosi kezelésekhez, beavatkozásokhoz szokták kérni, illetve utazásnál is szükségünk lehet rá. Bizonyos országok elfogadják mind az antigén, mind a PCR teszt eredményét a beutazáshoz, míg egyes országok ragaszkodnak a PCR-teszthez. Utazás előtt célszerű erről minden esetben tájékozódni. Amennyiben saját célból szeretnénk teszteltetni, hogy megtudjuk fertőzöttek vagyunk-e, akkor kiváló és biztos megoldás az antigén teszt.

Így zajlik a tesztelés menete

A Covid-19 antigén teszt történhet orr-garat mintavétellel vagy nyál alapú teszttel is. Az eredmény megmutatja, hogy a vírus jelen van-e a szervezetünkben vagy sem. A minta levétele előtt legalább két órával nem szabad enni, inni, fogat mosni, dohányozni és a szájvíz használatát is érdemes mellőzni, ugyanis módosíthatják az orrüreg és a garat nyálkahártyáját, ami a teszt eredményét is befolyásolhatja. A tesztelés után 20 perccel e-mailben kapjuk meg az eredményt.

Mi a különbség a PCR és az antigén teszt között?

A PCR teszt sokkal érzékenyebb eljárás, ami azt jelenti, hogy pontosabb eredményt szolgáltat. Nem véletlen, hogy hivatalos ügyintézés esetén (például bizonyos utazás vagy kórházi ellátás igénybevétele), a PCR teszt eredményét sokkal szélesebb körben elfogadják. Ezzel szemben az antigén teszt is valós eredményt ad arról, hogy a mintavétel időpontjában a vírus jelen van-e a szervezetünkben. Míg a PCR eredményére általában egy napot kell várni, addig az antigén tesztből kb. 20 perc alatt kimutatható a fertőzöttség.

Antigén vagy antitest?

Az antigén jelenléte megegyezik a vírussal, tehát az aktuális fertőzöttséget mutatja ki. Az antigén ugyanis a vírus egyik része, melyet a tesztekkel vizsgálni tudjuk.

Az antitest olyan anyag, melyet a szervezetünk termel (tehát ez azimmunrendszer válasza) az adott antigénre. Jelenléte azt mutatja ki, hogy a szervezetünk már találkozott a kórokozóval (fertőzésen való átesettséggel vagy oltás révén), tehát védettek vagyunk.

Tesztelésnél figyelni kell, hogy mi a célunk: az aktuális fertőzés kimutatására antigén vagy PCR tesztet kell végeztetnünk, míg ha a védettségünkre vagyunk kíváncsiak, akkor antitest tesztelésre van szükségünk.

Ha szeretnéd teszteltetni magad, akkor a Dokio.hu oldalon tudsz időpontot foglalni magadnak.