Huszonötmillió forinttal támogatja az autizmussal élő tehetségeket az Auttalent 2021 program

Ország

Viharvadászt, gombaszakértőt, meseírót és negyven másik, autizmussal élő tehetséges fiatalt támogat az Együtt az Autistákért Alapítvány 25 millió forintos összdíjazású Auttalent 2021 tehetséggondozó programja.

Az áprilisban meghirdetett Auttalent 2021 – Együtt a tehetségekért című programra 107 fiatal jelentkezett, akik közül 43-an részesülhettek kiemelkedő jutalomban – olvasható az Együtt az Autistákért Alapítvány MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A programra olyan 6-30 éves, autizmus-spektrumzavarral élő fiatalok jelentkezését várták, akik kiemelkedő tehetséget mutatnak a zene, a képzőművészet, a sport, a számítástechnika vagy a kutatás/fejlesztés/innováció területén.

A nyertes pályázók között van például az a 12 éves gombákat és orchideákat tanulmányozó fiatal, aki a gombákat otthon, mikroszkóp segítségével vizsgálja, és célja, hogy a Zempléni Gombász Egyesület kutatási projektjében részt vehessen. Jutalomban részesült egy 14 éves viharvadász, aki ötéves kora óta tanulmányozza, elemzi és fényképezi a légköri jelenségeket.

Díjaztak továbbá egy 28 éves genetikus-informatikus tehetséget és egy 21 éves, kézzel készített szőnyegeit jótékonysági céllal elárverező művészt, aki beteg gyerekeken segít a befolyt összeggel. A nyertes pályázók között van egy 19 éves vers- és meseíró is.

A fenntarthatóság témaköre a pályázatok között is megjelent, az egyik környezetvédő műszaki tehetség kiskora óta különös érdeklődést mutat a gépek, elektronikus készülékek és berendezések iránt, célja, hogy megjavítsa a meghibásodott készülékeket, és azok ne a hulladékot gyarapítsák. Az egyik legfiatalabb díjazott egy nyolcéves fiú, aki mesterien műveli a távolkeleti eredetű játékot, a gót. A kétórás megfeszített koncentrációt igénylő versenyeket a fiú már hétévesen is sikeresen abszolválta – áll a közleményben.

Mint kiemelik, a pályázók érdeklődéséből is jól látszik, hogy a fiatalok az élet legkülönbözőbb területeiről jelentkeztek, akadt köztük fotós, csellista, orgonista, énekes, úszó, dzsúdós és görkorcsolyás is.

A pályázat nyertesei a 100 ezer és 1 millió forint közötti támogatást eszközbeszerzésre, képzésekre, szoftver-, hardver- és applikációvásárlására, mentori és terápiás költségek fedezésére, illetve egyéb kiadásaikra fordíthatják. Az alapítvány hosszú távon is támogatni kívánja a díjazottakat, ezért olyan szervezetekkel és személyekkel köti össze őket, akik később is segítik fejlődésüket.

A közleményben Szijjártó-Nagy Szilviát, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnökét idézik, aki elmondta: nagy izgalommal és érdeklődéssel nézték végig a pályázatokat, hiszen a kimagasló tehetségeken kívül rengeteg szívet melengető történetet is megismerhettek. “Biztos vagyok benne, hogy a program nem csupán a fiatal tehetségek támogatásához, de minden autizmus-spektrumzavarral élő elfogadásához és integrálásához is hozzájárul” – hangsúlyozta.

Mint írják, a több mint 25 millió forintos összeg széleskörű összefogás eredményeképp gyűlt össze. A 10 milliós tőkealapot a főtámogató, a MOL-csoport biztosította, de április és augusztus között az alapítvány gyűjtései is a program támogatását szolgálták.

 

MTI

pixabay