A tűzmegelőzésre figyelmeztet az adventi időszakban a katasztrófavédelem

Ország

A tűzmegelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet az adventi időszak beköszöntével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Opus Tigáz Zrt. pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fülep Zoltán országos tűzoltósági főfelügyelő hangsúlyozta: évente 6-7 ezer lakástűz történik, és ezek jelentős része az adventi időszakban, illetve karácsonykor következik be.

Mindenkitől azt kérik, hogy ügyeljenek a nyílt láng használatára, az adventi koszorún égő gyertyát ne hagyják égve magára, használjanak alátétet, és úgy helyezzék el a csillagszórókat, fényfüzéreket a karácsonyfán, hogy nyílt láng, illetve elektromos szikra ne okozhasson tüzet.

A továbbiakban a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésére, a nyílt lángú fűtőtestek oxigén-utánpótlására, a szén-monoxid-érzékelők használatára hívta fel a figyelmet.

Példaként említette, hogy azon tűzesetek esetében, amelyeknél a lakásban fel volt szerelve szén-monoxid-érzékelő, az elmúlt időszakban egy haláleset sem történt.

Antal Sándor, az Opus Global Zrt. hálózati igazgatója arról szólt, hogy energiaszolgáltatóként felelősséget éreznek a tűzesetek megelőzéséért, és fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást.

Hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelemmel napi kapcsolatban állnak, hiszen találkoznak a szakemberek a tűzeseteknél, a hibaelhárítások alkalmával.

Ezért döntöttek úgy, hogy tízmillió forint értékű támogatást nyújtanak a szervezetnek, az adomány egy részét szén-monoxid-érzékelők teszik ki.

A sajtótájékoztatón a katasztrófavédelem háromszáz füstérzékelőt, valamint az Opus Tigáz Zrt.-vel közösen félezer szén-monoxid-érzékelőt adott át karitatív szervezeteknek, ezzel összesen nyolcszáz rászoruló család otthona válik biztonságosabbá.

Az esemény részét képezte egy bemutató: a IX. kerületi tűzoltó-parancsnokság épülete előtt felgyújtottak egy konténerben berendezett szobát, hogy demonstrálják, mennyire gyorsan terjednek át a lángok egy adventi koszorúról a teljes helyiségre.

MTI