Vakcinaeső – Több oltóanyag szállítmány is várható még a héten

Ország

Izgalmas hírről tudósít a koronavirus.gov.hu. Moderna-, AstraZeneca- és Janssen-vakcinaszállítmány is várható még a héten.

A kormányzati portálon emlékeztettek: kedden újabb Pfizer-szállítmány és 200 ezer adag második oltáshoz alkalmazható Szputnyik vakcina érkezett. Kiemelték, hogy aki Szputnyik-oltást szeretne, mielőbb foglaljon az online időpontfoglalóban, mert ebből a vakcinából már csak korlátozott mennyiségben van a kórházi oltópontokon.

Az uniós oltási ranglistán továbbra is második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 44 százalékos, szemben a 28 százalékos uniós átlaggal – hangsúlyozták.

Azt írták: jelenleg a magyar oltási stratégia legfőbb célja, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások kedvező hatása már a javuló járványügyi adatokban is érzékelhető, hozzátéve, “a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk”.

Eddig 4 millió 971 ezren regisztráltak oltásra, és a regisztráltak 80 százaléka már meg is kapta azt. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak már interneten is foglalhatnak időpontot. Jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik-oltásokra lehet időpontot foglalni.

Magyarország 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből. Ennek eddig 20 százaléka érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16-18 év közöttiek oltására, csütörtöktől ezzel a vakcinával kezdődik meg ennek a korosztálynak az oltása.

A kedden érkezett Pfizer-vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását folytatják.

A Janssen-vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és már a háziorvosoknál is használják.

Kiemelték, hogy “miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik”, az oltások felgyorsításáért Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt. Ennek a 76 százaléka már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mostanra az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm-vakcinából pedig 3,3 millió adag érkezett meg.

Hangsúlyozták azt is, hogy a “magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll”. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy szintén hozza nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

Nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már felhasználták első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz – írták.

Az országban lévő, de még fel nem használt vakcinákat második körös oltásra tették félre biztonsági tartalékként, vagy éppen kiszállítás alatt vannak, vagy hatósági vizsgálat alatt állnak és annak befejezésig nem engedélyezettek az oltásra – ismertették a kormányzati oldalon.

(MTI)