Meghalt 99 beteg, 493-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Ország
Koronavírus

Meghalt 99, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 493 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 4 346 089 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 530 147-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 792 879-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 28 792-re, a gyógyultaké 583 802-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 180 285. Kórházban 3282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 379-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 20 197-en vannak, a mintavételek száma 5 545 305-re nőtt.

Kiemelték, hogy már több mint 4,9 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta a vakcinát. A még oltásra váró regisztráltak online is foglalhatnak időpontot, jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik vakcinára.
A regisztrált 16-18 évesek szerdáig foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu oldalon, erről sms-értesítést is kaptak a jogosultak. Oltásuk csütörtök és jövő kedd között történik Pfizer-vakcinával.

A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat foglalhatnak az interneten.
A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást.
Kedden újabb vakcinaszállítmány érkezik – hívták fel a figyelmet.

Tudatták azt is: az oltási program előrehaladtával a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert “a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”.
A védettségi igazolványok postázása folyamatos, az igazolványt már az első oltás után kiállítják – írták a honlapon, hozzátéve: az esetleges problémákat az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy az oltóorvos rögzítette-e az oltását, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

“Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel, és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.
Kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás, a tumultus elkerüléséért az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Kérik azt is, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását – tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (142 054) és Pest megyében (109 930) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 154), Győr-Moson-Sopron (43 651) és Hajdú-Bihar megye (41 974). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 430).