Jön a hó, veszélyjelzést küldött a rendőrség az autósoknak

Ország

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap késő estig az ország hegyvidéki tájain sűrű köd, ónos szitálás, illetve szemcsés hó is előfordulhat. Az Északi-középhegység keleti részében és az Észak-Alföldön általában 5 cm feletti hó hullhat.

A télies időjárásra tekintettel az autóvezetőket fokozott óvatosságra és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre inti rendőrség, és arra kérik őket, csak akkor induljanak útnak, ha azon téli gumi van. Vezetés során tartsák szem előtt a látni és látszani elvet.

Ködben, csapadékos időben kiemelten fontos a helyes világításhasználat. Rossz látási viszonyok között a nappali menetfény sok esetben kevés a jó látáshoz és a láthatósághoz. A ködlámpa nagy ködben, esőben, hóesésben hasznos, mert javítja a láthatóságot, viszont amint javulnak a látási viszonyok, le kell kapcsolni, mert nagyon zavarja a mögöttes forgalmat, és erős fénye miatt megtévesztő, összekeverhető a féklámpával. Ez a hátsó ködzárófényre is igaz. Ennek fényereje nagyobb, mint a helyzetjelző lámpáé, ezért is észlelhető nagyobb távolságból.

Csúszós úton a gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal érdemes korrigálni.

Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel. Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból. Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék. Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására! Hamar váltsunk fel kéziváltós autóban, hogy a keréknek kisebb esélye legyen az elkaparásra! Az automata váltót tegyük téli állásba.