ÁSZ: előrelépés történt a kórházak gazdálkodásában

Ország

Előrelépés történt a kórházak gazdálkodásában, a huszonnégy vizsgált intézményből tizenhat kialakította a gazdálkodásban rejlő kockázatok kezelésének módját és megteremtette a közpénzekkel és az állami vagyonnal való átlátható, elszámoltatható, felelős, korrupciótól védett gazdálkodás garanciális feltételeit 2017 után – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az ÁSZ az intézmények 2015-2017. közötti gazdálkodásának szabályozottságát, a beszámoló elkészítését, és annak leltárral való alátámasztottságát, valamint az előirányzatokkal való gazdálkodást ellenőrizte.
A vizsgálatból kiderült, hogy 2017-ben az ellenőrzött 24 egészségügyi intézményből 13 közepes, 11 pedig magas kockázatú volt. Az intézmények 2015-2017-ben az éves költségvetési beszámolóban szereplő mérlegtételek értékét nem támasztották alá leltárral, amelynek hiányában az éves költségvetési beszámoló nem mutatott megbízható és valós képet vagyoni helyzetükről, és a kötelezettségvállalásokról szóló nyilvántartás vezetésének hiányában nem teremtették meg a költségvetési előirányzatokkal való szabályszerű gazdálkodás és felhasználás alapvető feltételeit. Az ellenőrzött időszakban a belső kontrollrendszer szabályszerű kialakításáról pedig csak három intézmény – a Bajai Szent Rókus Kórház, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és a Szakorvosi Rendelőintézet Szigetszentmiklós – gondoskodott – írták.

Kiemelték: a 24-ből 16 intézmény már az ellenőrzés közben javította a feltárt szabálytalanságokat, így csökkentek a pénzügyi és vagyongazdálkodásukban rejtő kockázatok 2017 után. A belső kontrollrendszeren belül a kontrollkörnyezetet kilenc, a kontrolltevékenységeket nyolc, az integrált kockázatkezelési rendszert hat intézmény alakította ki szabályszerűen. Továbbá előrelépés történt az előirányzatokkal való szabályszerű gazdálkodásért és a beszámolási kötelezettség szabályszerű teljesítéséért – tudatták.

A számvevőszék ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet, valamint a nyíregyházi székhelyű Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház magas kockázatú, mert továbbra is fennállnak a kockázatok a szabályszerű gazdálkodás feltételeinek kialakítása, a beszámoló leltárral való alátámasztottsága és az előirányzatokkal való gazdálkodás területén. A gyöngyösi Bugát Pál Kórház, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Sportegészségügyi Intézet és az esztergomi Vaszary Kolos Kórház gazdálkodása pedig továbbra is közepes kockázatú.

Az ÁSZ a nyolc intézmény vezetőjének javaslatokat fogalmazott meg, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – olvasható a közleményben.