Összehangolt tervvel készül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére a Magyar Mérnöki Kamara

Ország

Ökológia és gazdaság fórum néven új, interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában (MKK), célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált javaslatokat adjon.

Az MKK hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szervezet számára stratégiai fontosságú, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása miatti kihívásokra a mérnökök higgadtságával és visszafogottságával szülessenek javaslatok, megoldások, amelyek a problémák hosszú távú megoldását keresik. Az MKK energetikai tagozata ezért javasolja egy fórum létrehozását, amely valamennyi érintett mérnöki ág bevonásával keresi és dolgozza ki a klímaválságra adandó válaszokat.

Folyik a munka előkészítése, a tervek szerint az első fél év végére szakmai programok, konzultációk és viták segítségével összeáll egy ajánláscsomag, amely a mérnökök klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb irányelveit, téziseit fogalmazza meg, és kidolgoz egy szakmai kódexet.

A közlemény idézi Nagy Gyulát, a kamara elnökét, aki szerint a mérnökök mai munkái évtizedekre meghatározzák a környezet és a természet viszonyát, ezért a munkába be kell vonni a jövő mérnökeit adó műszaki egyetemi hallgatókat is. Cészerűnek tartja emellett a folyamatos egyeztetést a Magyar Tudományos Akadémia téma iránt elkötelezett tudósaival, a szakmai társ-szervezetekkel és egyesületekkel.