Nincs többsége a Lungo Dromnak az ORÖ-ben

Ország

Nem szerzett többséget a Lungo Drom az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ): a 47 tagú testületben 20 mandátumot szerzett, öt évvel ezelőtt 29 mandátuma volt.
A nemzetiségi választópolgárok vasárnap egyszerre választották meg települési, területi (megyei) és országos önkormányzataikat. A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint az eredmények feldolgozottsága 98,13 százalék.
Az adatokból kitűnik: a “Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listája 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége listája 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet listája 4 mandátumot szerzett. Ez azt jelenti, a Lungo Drom elveszítette többségét az országos önkormányzatban. Öt évvel ezelőtt a Lungo Dromnak 29, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Pártnak 6, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetének 6, z Roma Polgári Tömörülésnek szintén 6 mandátuma volt.

A görög nemzetiségnél a 15 tagú önkormányzatba 6 tagot küldhet a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete, 4-et a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanács, 3-at a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület és 2-t a Görög Ifjúsági Egyesület.

A horvát nemzetiség 31 tagú országos önkormányzatában 23 tagja lesz a Magyarországi Horvátok Szövetségének és 8 a Hrvati-Horvátok Egyesület – Soproni “Cakav katedra” Egyesületnek.

A lengyel nemzetiségnél az országos önkormányzatba a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület 5, a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 4, a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület – Lengyel-Magyar Klub – STO-LAT Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület 4, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 2 tagot küldhet.

Az örmény nemzetiségnél az országos önkormányzatban az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület 7, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 6, a Kilikia Kulturális Egyesület 2 mandátumot szerzett.
A román nemzetiség országos önkormányzatába az “Összefogás a Magyarországi Románokért” Egyesület 9, a Méhkeréki Románok Egyesülete 5, a Budapesti Román Egyesület 1 tagot küldhet.

A ruszin nemzetiség országos önkormányzatában a Magyarországi Ruszinok (Ruszének) Országos Szövetsége 9, a “Rukisösz” Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület 5, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 1 mandátumot szerzett.

A szerb nemzetiség országos önkormányzatában a Srkski Forum Egyesület – Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület – Szerb Szövetség – Szerb Szövetségi Egyesület – Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület 9, a Krug Művészeti Egyesület 6 mandátumot szerzett.

Az ukrán nemzetiség országos önkormányzatába a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete 7, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 6, a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Egyesület 2 tagot küldhet.

A bolgár, a német, a szlovák és a szlovén nemzetiségnél csak egy-egy lista indult, így a bolgár országos önkormányzatban a Magyarországi Bolgárok Egyesülete 15, a német országos önkormányzatban az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület 47, a szlovák országos önkormányzatban a Magyarországi Szlovákok Szövetsége – Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete 31, a szlovén országos önkormányzatba a Magyarországi Szlovének Szövetsége 15 tagot küldhet.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok létszáma attól függ, hogy a választás kitűzésekor hányan szerepeltek az adott nemzetiség névjegyzékében.