Jön az óraátállítás, most kevesebbet alszunk

Ország
Holnap hajnali 2-kor 3-ra kell átállítani az órákat: kezdődik a nyári időszámítás, ami október utolsó vasárnapjáig tart.

A tömegközlekedésben csak néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint a változás, ezek a menetrendhez képest várhatóan egy órával később futnak be a célállomásukra.

Az óraátállítással Magyarország 1980 óta spórol energiát; az Unióban egységesen 1996 óta alkalmazzák a módszert. Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ a lakosság a nyári időszámítás idején – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A mennyiség 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját. Más elemzők viszont kétségbe vonják ezeket az adatokat, mondván, a korszerű közvilágítással energiát takarítunk meg. Hozzátéve, hogy a családok így is, úgy is sötétben kelnek és fekszenek, vagyis az áramfogyasztás nem változik számottevően. Emellett úgy vélik, az óraátállítás megviseli a lakosságot testileg és lelkileg.