Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötetét választotta az MMA az év legjobb könyvének

Kultúra

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját.

A 2021-es Könyv Nívódíjat Jávorszky Béla Fordul a világ című esszékötete, Lövétei Lázár László Feketemunka című verseskötete, Marosi Gyula Az ifjúság tört szárnyú madara című prózakötete és Péntek Imre Lírai kaleidoszkóp című esszékötete nyerte el – áll az MMA MTI-hez eljuttatott közleményében.

A díjakat a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adják át pénteken a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

Az idén két esszé-, két próza- és egy válogatott verseskötetet díjazott az MMA az Irodalmi Tagozatba tartozó 37 akadémikusa. Lőrincz György kötetének novellái egyrészt az emberi élet fordulópontjairól, másrészt az öregedés kérdéséről szólnak.

Az Irodalmi Tagozat Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, akadémikus, a nemzet művésze javaslatára 2014-ben, hét évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megalapítja Az Év Legjobb Könyve Díjat és a könyves Nívódíjakat, amelyekre a jelölteket minden év novembere és a következő év októbere között megjelenő könyvek közül műfajtól függetlenül választják ki.

Az Irodalmi Tagozatban tevékenykedő akadémiai tagok minden évben javaslatot tesznek a díjazottakra, majd titkos szavazással döntenek arról, hogy az előterjesztettek közül kik a legérdemesebbek. Az idén is számos jelölt könyv közül választották ki online szavazás útján a nyertes köteteket.

 

MTI

pixabay