Mészáros Márta kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját

Kultúra

A világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját a 34. Európai Filmdíj átadó ünnepségén, december 11-én Berlinben. A MUBI nemzetközi streaming platform a magyar rendező életművének fontos filmjeivel tiszteleg a rendező előtt.

Bátor és innovatív filmjein keresztül Mészáros Márta elkötelezte magát a női életek bemutatása mellett, hangot adva a független nőknek és az összetett női személyiségeknek – olvasható az Európai Filmakadémia MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Európai Filmakadémia nagy büszkeséggel ismeri el életműdíjával Mészáros Mártát, minden idők egyik legjelentősebb női rendezőjét. A szervezet 34 éves fennállása során először ismer el életműdíjjal közép-kelet európai rendezőnőt. A díj alkalmából és az Európai Filmakadémiával együttműködve, a MUBI november közepétől bemutatja Mészáros Márta életművének kiemelkedő alkotásait.

A rendezőnő a 34. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 11-én Berlinben – a ceremónia élőben követhető lesz a http://www.europeanfilmawards.euoldalon – áll a közleményben.

A Nemzeti Filmintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztésért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét idézik. “Gratulálok az Európai Filmakadémia életműdíjához és jó egészséget kívánok Mészáros Mártának! Nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni ebben a különleges évben, amikor a magyar film 120 éves jubileumát ünnepeljük” – fogalmazott a kormánybiztos.

Mint kiemelte, Mészáros Márta filmjei közül a közelmúltban 11 alkotás újulhatott meg a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében, a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően.     “Újabb generációk ismerhetik meg a filmeket, melyek kivételes kordokumentumok egyben, ezért is kell megőriznünk és továbbadnunk őket” – hangsúlyozta Káel Csaba.

 

MTI