Földtörténeti felfedező út Miskolcon a Múzeumok Éjszakáján

Kultúra

Földtörténeti felfedezőútra is invitálja az érdeklődőket a miskolci Herman Ottó Múzeum a Pannon-tenger kiállítóépületben a Múzeumok éjszakáján, szombaton – közölte Horváth Szabolcs, a múzeum marketing- és kommunikációs referense az MTI-vel hétfőn.

A Dinók Földjén – MezoZOOikum című kiállításon a képzelt Saurucaria-expedíció nyomában járva szerezhetnek érdekes ismereteket a dinókról és világukról a látogatók, míg az Őserdei ösvényeken… című tárlaton a Kárpát-medence kialakulásának szempontjából fontos miocén kort barangolhatják be.

A múzeum számos más programmal is várja a látogatókat. Az intézmény képtára például időutazásra hívja az érdeklődőket. A 250 évet felölelő művészettörténeti kalandozás az 1700-as évektől indul és egészen a 20. század közepéig tart. A remekművekből álló kiállításon most először lesznek láthatóak a múzeum legújabb jelentős szerzeményei: a reformkori festő, Orlai Petrics Soma két alkotása. Az összetartozó portrépár miskolci magántulajdonból került nemrégiben a közgyűjteménybe.

A Múzeumok éjszakáján a látogatók a zöldhalompusztai szkíta aranyszarvast is megnézhetik. A 37 centiméter hosszú, hiányosan 409 gramm súlyú ötvösmű eredetileg egy két és félezer évvel ezelőtt élt nomád törzsfő pajzsát díszíthette. A lelet ékszerekkel – oroszlánfigurákkal díszített aranylánccal, 136 félgömb alakú pitykével, aranycsüngővel – és más tárgyakkal együtt hamvak között pihent egy halomsír alatt egészen 1928. április végéig. Akkor a ma már Csincséhez tartozó terület birtokosának, Kubik Gyulának a temetési előkészületei során bukkantak munkások az aranylemezből trébelt szarvasalakra, amelyhez csak egy hasonló ismert a Kárpát-medencében. Az aranyszarvast első alkalommal 1952-ben láthatta a miskolci múzeum közönsége, 1957 óta a múzeum jelképe.

A Herman Ottó Múzeumban szombaton festményvéleményezésre is lehetőség nyílik: az este folyamán művészettörténészek segítenek a behozott képek “kaliberének” megállapításában. A festmények megtekintése és véleményezése előzetes bejelentkezés alapján 17-24 óra között 20 percenként történik. Személyenként egy-egy időpont foglalható, és alkalmanként egy, maximum két festményt tudnak véleményezni.

A Miskolci Galéria főépületében, a Rákóczi-házban Szalay 110 címmel Szalay Lajos születésének 110. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás a világhírű magyar rajzművész csaknem 80 grafikájából, amelyek argentin munkásságát mutatják be. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány – Buenos Airesben az Eduardo Sívori Múzeumban bemutatott – kiállítása Magyarországon először a Miskolci Galériában lesz látható. A kiállítást Sümegi György Szalay utazásai című előadásával nyitják meg.

“A művészet nem luxus” címmel a 100 éve alapított Miskolci Képzőművészeti Szabadiskola indulásának történetéről is nyílik kiállítás, amelyen az 1994-ben indult és jelenleg is működő Nyári Képzőművészeti Szabadiskolát is megismerhetik a látogatók.

A Rákóczi-házban az új kiállítások mellett tárlatvezetések, linómetszés és dzsesszkoncert is várja a közönséget.
A Színészmúzeumban, a Thália-házban a Bartók Plusz Operafesztivál, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Magyar Küldeményművészeti Társaság Légy itt, Léda ott – Ady közelebb címmel rendezi meg a 19. Légyottot, az operafesztivál kísérőrendezvényét. A látogatók különböző jelmezekbe is beöltözhetnek, megismerhetik és elsajátíthatják a szerelmi legyezőnyelv titkait és papírszínházakat is készíthetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.