Kihirdették az Akikre nem volt méltó e világ című drámapályázat eredményét Debrecenben

Kultúra

Győri L. János és Győri Katalin Menekülők című drámája nyerte el a debreceni Csokonai Színház, a Tiszántúli Református Egyházkerület és a városi önkormányzat Akikre nem volt méltó e világ című drámapályázatának fődíját – jelentette be Ráckevei Anna színházigazgató, a pályamunkákat elbíráló zsűri tagja hétfőn sajtótájékoztatón.

Győri L. János a debreceni református Kollégium gimnáziumának a tanára, unokahúga, egykori tanítványa, Győri Katalin pedig a budapesti Baár-Madas Református Gimnáziumban tanít – mutatta be a jelenlevő szerzőpárost Ráckevei Anna.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy hét hónappal ezelőtt, a reformáció 500. évfordulója alkalmából írták ki a pályázatot, amelyre 45 pályamű érkezett. Az előválogatáson túljutott 13 alkotásból választotta ki a zsűri a díjazottakat: az első díj 2 millió, a második 1,2 millió, a harmadik 800 ezer forint – tette hozzá.

Fekete Károly tiszántúli református püspök jelezte: a győztes drámát, amelyet Visky Andrej állít színpadra, október 28-án, a reformáció napjához kötődő események sorában mutatják be a debreceni Csokonai Színházban.

A püspök annak kapcsán, hogy a beérkezett pályamunkák különböző korokban történt eseményeket dolgoznak fel, megjegyezte: ez is példázza, hogy a reformáció nem egy “pontszerű” esemény volt, hanem olyan “gondolatfolyam”, amely újabb és újabb munkákat indukál.

Szirák Péter, az Alföld főszerkesztője, a bírálóbizottság tagja a Menekülők című drámáról elmondta: 1660-ban, Várad eleste után a váradi deákok Martonfalvi György professzor vezetésével Debrecenbe menekültek – ezzel vált a debreceni Kollégium az “ország iskolájává”, s Debrecen “egész Magyarország és Erdélységnek világosító lámpásává”.
A darab a váradiak befogadásának dilemmájáról, illetve a közvélemény által korábban súlyosan félreismert Lippai professzor és Lippainé tragikus sorsáról szól.

A török által megsarcolt, kizsigerelt Debrecen számára még a megélhetés és saját kollégiumának fenntartása is nagy nehézséget jelentett, s egy ilyen helyzetben kell a város vezetőinek és a közösség egészének helytállnia, amikor a menekültek befogadásáról van szó – magyarázta, hozzátéve: a pályamű sikerrel jeleníti meg Debrecen történetének egy korszakos epizódját, a hitélet és az életforma eme próbatételét, s mindezt azáltal, hogy a makrotörténeti események hátterében bemutatja a közélet és a magánélet feszültségét, Lippainé és Komáromi Csipkés Györgyné karakterei révén érvényesíti a női nézőpontot.
Hozzátette: a darab további erényei közé tartozik a tanár-diák viszony reformációs-modernkori jelenségének színrevitele, illetve a nő-férfi viszony egyedi ábrázolása.

A pályamű a stílusbiztonság és a pörgő replikák tekintetében is kiemelkedik a mezőnyből. Ugyanakkor a pályamunkák olyan “új drámai figurák egész sorát hozták felszínre”, akikről méltán születhetnek további drámák a jövőben is – mondta Szirák Péter.

A szerzőpáros a dráma születéséről elmondta: Győri L. János a történelmi kutatások eredményeivel járult hozzá a mű “erős alapjához és szerkezetéhez”, Győri Katalin pedig a “karaktereket formálta”.

Ráckevei Anna bejelentette: a második helyezett Herbárium és a harmadik helyezett Harminc tallér című drámákat felolvasószínházi előadásban mutatják be a jövő évi Deszka fesztiválon, míg az első öt pályamunkát – a Menekülők, a Herbárium, a Harminc tallér, a Liliom a tövisek között és Az ítélet-idő című drámákat – könyvben is kiadják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.