Fotókiállítás nyílt a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban a tavalyi árvízi védekezésről

Kultúra

Az „Egy ország a Duna mentén”… című országos vándorkiállításnak október 6-ától két héten keresztül Debrecen ad otthont.

A hónap közepéig a Tóth Árpád Gimnázium várja azokat, akik a tavaly júniusban történt emberfeletti összefogást közelebbről is látni szeretnék.

A vándorkiállítást hétfőn délután nyitották meg a gimnáziumban, ahol Magyarország történelmének legnagyobb árhullámát megörökített fotói mellett, gyermekek által készített rajzokkal mutatta be a “Duna másik arcát”. A tárlatot Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója nyitotta meg, és elmondta, a kiállítás egyrészt a rendvédelmi szervek kemény munkáját, másrészt a példátlan civil összefogást mutatja be.

Kovács Ferenc dandártábornok, megyei igazgató személyes élményeit is elmesélte, hiszen az árvízi védekezésben Győr-Moson Sopron megyében, Győrújfalunál teljesített szolgálatot. Az igazgató emlékplakettet adott át Kristóf Imre főtörzsőrmesternek, aki a Hortobágy Mentőcsoport tagjaként, szintén a védekezési munkálatok frontvonalán harcolt.

A tűzoltó Bátorságért érdemjelet is kapott tavaly, mert Kismaroson, az ártérben lévő házak ellenőrzése közben, a vízirendészettel közösen, egy házaspárra bukkantak az egyik ingatlanban, akik a rendőrség felszólítására sem hagyták el az otthonukat. A feleség cukorbeteg volt, ezért egészségügyi ellátásra volt szüksége. Eközben az elkeseredett férj a ház melletti korlátra felugorva a vízbe akarta vetni magát. A főtörzsőrmester lélekjelenlétének köszönhetően azonban sikerült megakadályozni a tragédiát.

dehir.hu