Debreceni művészé az első tárlat

Kultúra

A Főtérre tervezett nagy rajzolási akcióval, kerékpáros múltfeltárással és múzeumi titkok megismertetésével is készül az őszre a keszthelyi Balatoni Múzeum – mondta el az intézmény igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Havasi Bálint kifejtette: az idény első kiállítása szeptember 20-án nyílik, Szilágyi Imre grafikusművész Hetvenen innen és túl című tárlatán a Debrecenben élő, de nyáron a Balatonnál alkotó művész munkáit tárja a közönség elé.

Októberben, a Magyar festészet napjához kapcsolódóan egy elfeledett zalaegerszegi születésű nagybányai képzőművész, Udvardi Ignác Ödön zalai és balatoni kötődésű műveit láthatják az érdeklődők.

A keszthelyi intézmény a száz éve kitört első világháborúról is megemlékezik, a novemberben nyíló kiállításhoz azonban még helyi anyagokat, emlékeket is várnak. Decemberben az intézmény gazdag, és nemrég a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurált betlehemgyűjteményét is a látogatók elé tárják az advent első vasárnapjától látható “Szép jelen, szép csillag…” címet viselő, a karácsonyi ünnepkört a Balaton környékén megjelenítő kiállításon – sorolta Havasi Bálint.
Németh Péter múzeumpedagógus arról számolt be, hogy a kulturális örökség napjain, vagyis szeptember 20-án kerékpáros múltfeltárásra, 21-én pedig építészeti és szellemi emlékek megismerésére invitálják a látogatókat. A Múltfeltárás két keréken címmel meghirdetett programon Szendrey Júlia szülőházánál Petőfi Sándor egykori feleségéről, valamint a közeli Fenékpusztán a római kori erődről tudhatnak meg érdekességet a kerékpáros túra résztvevői. Másnap az első világháború és a holokauszt keszthelyi építészeti és szellemi emlékeit egy séta keretében, történész kalauzolásával kereshetik fel az érdeklődők.
Németh Péter kitért arra is, hogy a Múzeumok őszi fesztiváljához már kilencedik alkalommal csatlakozva októberben kerékpáros kulturális barangolásra hívják a Keszthely múltjára és értékeire kíváncsi közönséget. Ugyancsak abban a hónapban csütörtökönként esti beszélgetéseket szerveznek múzeumi titkokról, hogy a balatoni gyűjtemény kevéssé ismert kincseit is megismertessék.
Big draw, vagyis A nagy rajzolás címmel október 18-án, a keszthelyi Főtéren bárki nekifoghat élete nagy művének megalkotásához, az érdeklődőket ugyanis nagyméretű alkotások készítésére bíztatják. Keszthelyen is csatlakoznak a múzeum házhoz megy elnevezésű kezdeményezéshez, vagyis olyan helyre is elviszik a kulturális kincseket, ahonnan az ott élő hátrányos helyzetűek, idősek vagy fogyatékkal élők nem tudnak eljutni a keszthelyi kiállítóhelyre.