Napraforgó Szeged határában

Megkezdődik a napraforgó betakarítása Zala vármegyében

Helyi hírek

Szeptember elején megkezdődik Zala vármegyében a 9 ezer hektáron termelt napraforgó betakarítása – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.

A sok napsütésnek köszönhetően az állomány szépen fejlődik, a gazdálkodók napraforgóból hektáronként 3-3,5 tonna közötti átlagtermésre számítanak – tájékoztatott Sabján Krisztián.

Az időjárás a kukoricának is kedvezett. A termésbecslések szerint a 30 ezer hektáros területen várhatóan 7-11 tonna lesz az átlaghozam – fűzte hozzá.

A kalászosok és a repce termése már magtárakba került. Jelenleg nagymennyiségű terményt őriznek a tárolókban, ami a napraforgó, szója és kukorica betakarítása után gondot okozhat – jelezte Sabján Krisztián.

A termésátlagok a vármegyén belül is eltérőek voltak. A 12 ezer hektáros őszi káposztarepce hektáronkénti legalacsonyabb állaghozama 2,5 tonna, míg a legmagasabb 3,8 tonna volt. Tavaszi árpából átlagosan 4-6 tonna termett hektáronként, míg búzából a 31 ezer hektáros vetésterületen átlagosan 4 és 6,5 tonna közötti termést arattak le.

A júliusi, nagymennyiségű csapadék miatt romlott a gabona minősége: a búza 85 százaléka takarmány-, 10 százaléka malmi-, 5 százaléka pedig eurominőségű – ismertette a NAK vármegyei elnöke.

Összegzésként elmondta, a gazdák befejezték a tarlóhántást és a térségben elkezdődtek a talajmunkák. Az őszi repcét várhatóan szeptember első felében vetik el.