Teherjárművek még nem használhatják a letenyei autópálya-átkelőt

Helyi hírek

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása ellenére márciusig még nem használhatják a kamionok a letenyei autópálya-átkelőt; a párhuzamos közúti határátkelőt a múlt évben csaknem negyedmillió teherjármű vette igénybe – tájékoztatta a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.

 

A rendőrség közölte: Horvátország schengeni övezethez való csatlakozását követően a határátkelőhelyek akadálymentesítését március 15-ig kell végrehajtani. Amíg az akadálymentesítés nem valósul meg, addig a teherjárművek – az eddigi szabályoknak megfelelően – a letenyei közúti határátkelőhelyen léphetik át az államhatárt.

Adataik szerint 2022-ben csaknem 248 ezer teherjármű vette igénybe a letenyei közúti átkelőt, 4 százalékkal több, mint 2021-ben.

Jelentősen, mintegy 30 százalékkal nőtt ugyanakkor az összesített személyforgalom a két letenyei határátkelőn, amelyek a magyar turisták és a Kelet-Európából az Adriai-tenger irányába tartók legfontosabb határátlépési pontjai. Tavaly több mint 4,8 millió utas lépett át a két átkelő valamelyikén, szemben a 2021-ben regisztrált 3,7 millióval – írták.

Az utazók legnagyobb része 2022-ben magyar állampolgár volt, a több mint 1,2 milliós utasszám 40 százalékkal haladta meg a 2021-es 860 ezres adatot.

A külföldiek közül sorrendben a lengyel, a szlovák és a cseh állampolgárok vették igénybe legnagyobb számban a két letenyei átkelő valamelyikét. A mintegy 960 ezer lengyel, 907 ezer szlovák és 754 ezer cseh állampolgár adatai 19-24 százalékkal haladják meg a 2021-es számokat.

A zalai rendőrségi adatokból kiderül az is, hogy a két letenyei átkelőhelyen a személyautók száma tavaly meghaladta a 809 ezret, ami 27 százalékos bővülést mutat. Csaknem megduplázódott ugyanakkor az autóbuszok forgalma, a 2021-es 7 ezerrel szemben a múlt évben mintegy 14 ezer busz lépte át a magyar-horvát államhatárt Letenyénél.