Idén 3300 gyerek fogászati szűrését végezték el a gyermekmentő szolgálat önkéntes fogorvosai

Helyi hírek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szűrőbuszában idén 10 vidéki városban és a fővárosban 3300 gyerek fogait vizsgálták meg ingyenesen – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Már 27 éve védi a gyerekek fogait az NGYSZ annak az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőnek a segítségével, amelyet az OTP Bank adományozott erre a célra 1995-ben. Budapest mellett Jászberényben, Gyulán, Balatonfenyvesen, Biharnagybajomban, Bábolnán, Telkiben, Hencidán, Fóton, Szentpéterszegen és Makón végeztek szűrést – írták.

Az idei – elsősöktől a nyolcadikosokig végzett szűrésnél – sok gyereknél találtak lyukas tej- és maradófogat. Gyakoriak voltak a fogkövek és foghiányok is. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak – írták az összegzésben, hozzátéve, ehhez nagy mértékben hozzájárul a cukor, a chips, és a szénsavas üdítőital mértéktelen fogyasztása.

Az is kiderült, hogy a gyerekek nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget, kevés vizet isznak, és a fogápolási szokásaik is helytelenek – közölték.

Sok helyen az orvosok azt tapasztalták, hogy fogmosás helyett csak szájvizet használnak a gyerekek, ami nem válthatja ki a mechanikai fogtisztítást.

A fogorvosok arra figyelmeztetnek: ha már a tejfogak nagyon rosszak, a maradandó fog is károsodhat.

Ezért azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket.

Az NGYSZ és az OTP Bank közös közleményében arra is kitértek, hogy a fogászati szűrés mellett elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatási sorozata, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságának támogatásával. Ennek részeként a  leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekek száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak 45 percben, illetve megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát.