Kedden rajtol Balatonföldváron a szörfös Raceboard-világbajnokság

Helyi hírek

Balatonföldvár ad otthont jövő héten a Raceboard-világbajnokságnak, amelyre 12 ország 64 szörföse adta le a nevezését, köztük 9 magyar versenyző.

“Nagy lépés a sportágunk számára, hogy egy ilyen rangos versenyt rendezhetünk a Balatonon” – nyilatkozta Szalay Balázs, a Magyar Szörf Szövetség elnöke. – “A Raceboard bár nem olimpiai osztály, a szörfsportnak nagyon népszerű ága, és bár rendezési szempontból is nagy kihívás elé állít minket, de a Spartacus Vitorlás Egyletben kiváló partnerre találtunk. Ez azért is fontos, mert ha ez a mostani esemény jól sikerül, további nagy nemzetközi versenyekre is eséllyel pályázhatunk.”

Utassy Loránd, a magyar szörfválogatott szövetségi kapitánya elmondta, magyar éremre is lehet számítani, az indulók között van Sánta Bence, aki a 2017-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, valamint az U23-as mezőnyben Morvai Bálint is dobogó esélyes.

Sánta Bence jelenleg az új olimpiai osztály, az iQFoil Európa-bajnokságán versenyez a Garda-tavon, hétfőre azonban hazaérkezik, és folytatja a versenyzést már Raceboarddal.

“Mindig nagyon jó érzés itthon versenyezni, a 2017-es Európa-bajnoki ezüstre jó szívvel emlékszem, bízom benne, hogy a földvári világbajnokságon is megcélozhatom a dobogót. Az iQFoil- és a Raceboard-felszerelés nagyban különbözik egymástól, előbbi szinte repül a vízen, míg utóbbi inkább a klasszikus irányvonalat képviseli, jobb állóképességet igényel, viszont kisebb szélben is lehet futamokat rendezni. Ismerjük a Balatont, ez jelenthet előnyt nekünk, magyaroknak, ugyanakkor látni kell, hogy a mezőny összes tagja rutinos versenyző, úgyhogy nagy csatákra van kilátás” – fogalmazott Sánta Bence.

A 2017-es balatonfüredi Eb-n Sánta mellett a hatszoros olimpikon Gádorfalvi Áron arany-, Cholnoky Sára pedig bronzérmet szerzett. A vb hétfőn a nyitóünnepséggel kezdődik, keddtől szombatig pedig napi három futamot terveznek a rendezők.