Kaporvár polgármestere: a városnak szüksége van szálláshelybővítésre

Helyi hírek

Kaposvárnak szüksége van szálláshelyei bővítésére, a város élmény- és gyógyfürdője területére tervezett 120 szobás szálloda megépítésére a feltételes közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, a leendő üzemeltetőt, a Hunguest Hotelst pedig már kiválasztották nyílt közbeszerzési eljáráson – hangzott el Szita Károly (Fidesz) polgármester sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A polgármester elmondta, a somogyi megyeszékhely meghatározó növekedéssel, az üzleti és sportturizmus felfutásával is számol a következő években.

Példaként említette, hogy a világ második legnagyobb üveggyára, a Sisecam 220 millió forintos befektetéssel a város történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg, a termelés a tervek szerint 2023 első felében beindul. Emellett jelentős fejlesztések előtt állnak a helyi gép- és élelmiszeripari vállalkozások is – fűzte hozzá. Véleménye szerint amiatt is bővíteni kell a szálláshelyek mennyiségének és minőségének kínálatát, mert a város fürdőjének van ugyan Európa-bajnokságok rendezésére alkalmas medencéje, de nemzetközi versenyek és edzőtáborok rendezéséhez nincs elegendő szálláshely.

A polgármester kifejtette: az elképzelések része, hogy az önkormányzati beruházással megépülő szállodát egy fűtött folyosó köti majd össze a gyógyfürdővel. Kitért arra is, hogy a fürdő jelentős felújításra szorul, amit szeretnének összekötni a szállodaépítéssel. Az előzetes kalkulációk szerint így a beruházás több mint 10 milliárd forintba kerül, amelynek megvalósításához Kaposvár kormányzati támogatást és segítséget remél – mondta Szita Károly.

Détári-Szabó Ádám, a jellemzően közvetlen fürdőkapcsolattal rendelkező vidéki szállodákat üzemeltető Hunguest Hotels vezérigazgatója arról beszélt, hogy Kaposvár katalizátoraként kívánnak működni a jövőben. Céljuk, hogy az ország Top 30 turisztikai desztinációja közé kerüljön a város és térsége.

Ismertette, hogy a létrejött megállapodás szerint évente nettó 121 millió forint koncessziós díjat fizetnek majd az önkormányzatnak. Számításaik szerint a tervezett szálloda évente 50 ezer vendégéjszakát hozhat, több mint 70 munkahelyet teremt, évi több tízmillió forintos adóbevételt generál a városnak, és kedvezően hat majd a fürdő forgalmára is.

MTI