Vádemelés egy volt rendőr főtiszt és társa ellen korrupciós bűncselekmény miatt

Helyi hírek

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint egy 44 éves férfi 2019 júliusában azzal kereste meg korábbi szomszédját – akiről tudta, hogy korábban a rendőrségen vezető beosztást látott el –, hogy a kapcsolatai révén segítse egy találmányát bemutatni a Belügyminisztériumban.

A volt rendőr arról számolt be a férfinak, hogy Nigériában élő elhunyt rokona kettő millió dollárt hagyott rá, azonban az örökség megszerzése érdekében az ügyben eljáró külföldi ügyvédnek utalandó nagyobb összegű pénzzel nem rendelkezik.

A vádlottak megegyeztek abban, hogy a volt rendőr felhasználva korábbi kapcsolatait elintézi azt, hogy társa a birtokában lévő technológiát bemutathassa a minisztériumban, továbbá az ellene folyamatban lévő büntetőeljárások megszüntetéssel záruljanak, illetve a korábban kiszabott pénzbüntetés fennmaradó részének megfizetésére pedig halasztást kapjon.

A férfi a közbenjárás ellentételezéseként vállalta – tudva azt, hogy a büntetőeljárások alaptalan megszüntetése és a halasztás indokolatlan engedélyezése körében eljáró hivatalos személyek a hivatali kötelességüket megszegik –, hogy az örökösödési ügylethez szükséges pénzt megszerzi, majd két és fél millió forintot bocsátott a volt rendőr rendelkezésére.

A volt rendőr megtévesztve társát valótlanul arról tájékoztatta, hogy az ügyek eredményes elintézése érdekében közbenjárt, azonban valójában e körben semmilyen intézkedést nem tett, hivatalos személyt nem keresett meg.

A nyomozó ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a volt rendőr az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, a bíróság ítélje négy év szabadságvesztésre, 500.000 forint pénzbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra, valamint rendeljen el vele szemben 2.500.000 forint erejéig vagyonelkobzást.

A volt rendőr hivatásos szolgálati jogviszonya már korábban megszűnt, jelenleg – a szintén korrupciós bűncselekmény miatt kiszabott – szabadságvesztés büntetését tölti. Szabadlábon védekező társa szintén büntetett, jelenleg kilenc büntetőeljárás van ellene folyamatban és e bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.