Koronavírus: nagyon sokat romlottak az adatok

Helyi hírek

Az egész országban, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nagyon sok az új koronavírus-fertőzött. A koronavirus.gov.hu adatai alapján péntekre az összes eddigi megyei fertőzött száma 22 339-re emelkedett.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 862.953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

6369 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett. 6 867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.

A következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása háziorvosoknál (250 ezer kínai vakcinával és 31 ezer Moderna-vakcinával). 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon adnak be az időseknek.

A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány csütörtöki ülésén a korlátozások szigorításáról döntött.

A bejelentett korlátozások: az üzleteket március 8-tól március 22-ig be kell zárni (kivétel élelmiszerüzletek, patikák, benzinkutak, drogériák, bankfiókok, dohányboltok).

Minden szolgáltatás szünetel,  a magánegészségügy kivételével.

Hétfőtől zárnak az óvodák, digitális tanrendre térnek át az általános iskolák is.

Az esti kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad.  

A maszk viselése szabadtéren mindenhol kötelező. 

A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet otthoni munkavégzést javasolnak, különös tekintettel a kisgyermekes szülők esetében.

A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett az igazolt sportolók edzése, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek.

Szigorítják a határátlépést,  a tranzit- és teherforgalmat továbbra sem korlátozzák.

Azokra a szektorokra is kiterjesztik a bértámogatást, amelyeknek most be kell zárniuk. A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet ma várhatóan megjelenik.

Orbán: hurcolnak be mutánsokat Magyarországra