Az egészségügyi szolgálati jogviszonyra áttérés miatt leáll az abai szakrendelő működése

Helyi hírek

Az abai szakrendelőnél is át kell térni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra 2021. március 1-jétől. Ehhez március 1-jéig a szakrendelő igazgatójának is alá kellett volna írnia a munkaszerződését. A február 26-i pénteki döntésével a szakrendelőt működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa megakadályozta a munkaszerződés aláírását. Így vezető nélkül maradt a szakrendelő, működését fel kell függeszteni. A helyzet akár 24 órán belül rendezhető, ha a hét önkormányzati kisebbségi tulajdonos együttműködik a többségi tulajdonossal.

Az új törvény szerint kórházakban, szakrendelőkben március 1-jétől bármiféle tevékenységet kizárólag olyan személy láthat el, aki már az új egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll. Az abai szakrendelőnek van vezetője, aki a gazdasági társaság ügyvezetőjeként megbízási jogviszonyban látta el a tevékenységét. Ezt a megbízási jogviszonyt kellett volna átfordítani egészségügyi szolgálati jogviszonyba március 1-jétől.

A szakrendelőt működtető cég többségi tulajdonosa Aba Város Önkormányzata 2021. február 6-án kezdeményezte, hogy taggyűlés keretében hozzanak döntést a tulajdonosok az egészségügyi szolgálati jogviszonyra áttérésről. A határozatképtelenség miatt megismételt, immáron határozatképes február 26-i taggyűlésen csak a hét kisebbségi önkormányzati tulajdonos szavazott. Egyhangúlag, jóváhagyólag tudomásul vették, hogy a törvény szerint az ügyvezetőnek is egészségügyi szolgálati jogviszonyban kell állnia. Az ezt követő egyhangú döntésükkel azonban megakadályozták, hogy az előző döntésük alapján a munkaszerződés aláírásra is kerüljön, nem adtak felhatalmazást az aláírása. A szakrendelő főállású orvosa, a szakasszisztencia és az adminisztratív, kisegítő feladatokat ellátó dolgozók jogviszonyának rendezése megtörtént, kizárólag a vezető esetében hiányzik a jogviszony rendezése.

Mivel az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonya nem tudott létrejönni, vezető nélkül maradt a szakrendelő. Nincs irányítója, nincs végső felelőse az ott zajló gyógyító, a működőképességet és az üzemeltetést biztosító tevékenységnek. Így a szakrendelő működése március 1-jétől szünetel. Jelen helyzetben beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni.

Kasó László, a többségi tulajdonos Aba Város Önkormányzatának tulajdonosi képviselője felszólította a kisebbségi tulajdonosokat a helyzet rendezésére. A rendelkezésre álló jogi megoldásokkal újabb taggyűlés összehívásával, akár 24 óra alatt meghozhatók a szakrendelő újraindulásához szükséges döntések. Az ügyvezető munkaszerződése készen áll az aláírásra.

Az ügyvezető 2020. április 1-jétől tölti be a tisztségét. A társaság minden, többségi és kisebbségi tulajdonosa egyhangúan választotta meg, annak ismeretében, hogy Aba Város polgármesterének hozzátartozója. Az összeférhetetlenségi helyzet feloldására 2020. április 1-jétől az abai képviselő-testület Kasó Lászlót jelölte ki az Önkormányzat részéről tulajdonosi képviselőnek.

Ebben az irányítási rendben zajlik a szakrendelő működése 10 hónapja. Ezzel kapcsolatosan a kisebbségi tulajdonosok semmiféle jogi lépést nem tettek, hivatalos kifogást az amúgy jogszerű helyzettel kapcsolatosan nem fogalmaztak meg.
Az ügyvezető az elmúlt 10 hónapban rendezte a fennálló adósságok döntő részét, megmentve ezzel a szakrendelőt a csődtől, rendezte a szakrendelő kaotikus nyilvántartásait, újrakötötte a meglevő orvosi szerződéseket, új orvosokkal szerződött és ezzel beindította a nem működő szakrendelések döntő részét. Jelentősen nőtt a betegforgalom, érzékelhetően emelkedett a betegek elégedettsége az intézményben zajló szakmai munkával kapcsolatosan.

Az, hogy akár szerdától újraindulhat-e az abai szakrendelő kizárólag Horváth Sándor seregélyesi, Dunkl Gergely sárosdi, Sebestyén Zoltán sárszentágotai, Csutiné Túri Ibolya sárkeresztúri, Szűcs Norbert soponyai, Földesi Gábor csőszi, Horváth Tamás táci polgármester döntésén múlik. Rajtuk áll, hogy Abán el tudják-e látni a nagy részében az
általuk vezetett településekről érkező gyógyulást kereső embereket!

Az újraindulás után is kérdéses marad azonban a szakrendelő működési hiányának fedezete. Ennek a várhatóan 30 millió forintnak biztosítását Aba Város Önkormányzata vállalja, az ehhez szükséges fedezetet tartalmazza a Város 2021. évi költségvetése. A taggyűlésen a kisebbségi tulajdonosok tájékoztató szavazatukkal elutasították, hogy a hiányt akár támogatásként, akár tagi kölcsönként megkapja a Társaság. Ennek ismeretében nem világos, hogy a kisebbségi tulajdonosok hogyan képzelik el a szakrendelő finanszírozását. Mert most az a furcsa helyzet állt elő, hogy a működési hiány fedezete rendelkezésre áll, de pontosan a cég kisebbségi tulajdonosai akadályozzák meg azt, hogy a saját cégük meg is kapja a szükséges pénzt.

Aba Város Önkormányzata elkötelezett az abai szakrendelő további működtetésében. Aba Város Önkormányzata bízik abban, hogy a kisebbségi tulajdonosok egyszerűen nem értették meg a mindenki számára új helyzetből adódó kihívásokat, nem mérték fel a döntésük súlyát, következményeit. Most, együttműködve a többségi tulajdonossal, új taggyűlés összehívásával a saját lakosaik érdekeit szem előtt tartva rendezhetik a miattuk előállt mindenki számára
veszteséget jelentő helyzetet. Aba Város Önkormányzat bízik a helyzet mielőbbi rendezésében!

– Aba Város Önkormányzata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.