Fonyódot bemutató kiállítás nyílik Bukarestben

Helyi hírek

Fonyódot bemutató fotókiállítás nyílik Bukarestben a román fotóművészet napja alkalmából – közölte az MTI-vel a Balassi Intézet bukaresti központja.

A tárlat archív fényképeken mutatja be Fonyódot, a Balaton déli partján fekvő üdülőhelyt és kikötővárost. A Balassi Intézet ezzel folytatja a kárpát-medencei fürdőhelyeket bemutató fotókiállítás-sorozatát. Az első tárlaton tavaly a világhírű Borszék települést mutatták be, amely testvérvárosa Fonyódnak.

A Varga István fonyódi könyvtáros által válogatott archív fotók 2019 nyarán már láthatók voltak Borszéken, így Romániában most másodszor mutatják be azokat.

A keddi tárlatmegnyitót követően Veress Ábel fonyódi zongoraművész ad hangversenyt, ő a Balassi Intézet által szervezett 15. Magyar Zene Fesztivál Cziffra György-tehetségdíjasa.

2010 óta Szathmári Pap Károly születésnapja, január 11. a romániai fotóművészet napja. A XIX. században élt, Kolozsváron született és Bukarestben elhunyt Szathmári Pap Károly volt a Román Ókirályság első és máig legjelentősebb dokumentarista- és művészfotósa.