Jogerősen hat évre ítéltek egy albán kábítószercsempészt Szegeden

Helyi hírek Ország

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden egy albán férfit, aki csaknem tíz kilogramm heroint próbált Magyarországon keresztül Olaszországba csempészni 2017-ben.

A táblabíróság különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, és a szabadságvesztés mellett hat évre kiutasította Magyarország területéről.

A fiatal férfi 2017 októberében elvállalta, hogy 1500 euró ellenében kábítószert szállít saját autójával Albániából külföldre. A gépkocsit átalakították, és összesen 20 tégla formájú csomagot rejtettek el benne. Az autóban egy útvonaltervet is elhelyeztek, a férfinak Albániából Budapesten keresztül Udinébe kellett volna utaznia.

A vádlott egy ismerőse társaságában október 25-én indult Albániából, másnap hajnalban értek a tompai határátkelőhelyre. Az útlevelet ellenőrző rendőrnek feltűnt a sofőr és az utas gyanús viselkedése, ezért a jármű alapos átvizsgálása mellett döntött. A kutatásba bekapcsolódó pénzügyőrök megtalálták az összesen 9930 gramm heroint, amelynek feketepiaci értéke körülbelül 160 millió forint. A szakértői vélemény szerint a drogszállítmány hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának legalább 23-szorosa volt.

A vádlott az eljárás során elismerte bűnösségét kábítószer birtoklásának bűntettében, az utolsó szó jogán pedig azt mondta, megbánta tettét.

Döntésével a táblabíróság megváltoztatta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét, és a vádlott bűncselekményét kábítószer-kereskedelem bűntette helyett kábítószer birtoklásának minősítette. A bíróság az eltérő minősítésére, a beismerésre és a vádlott fiatal felnőtt korára tekintettel enyhítette az első fokon kiszabott tízéves fegyházbüntetést.