Átadták az Alteo új erőművét Debrecenben

Gazdaság Helyi hírek

Elkészült az Alteo új debreceni erőműve: a cégnek ez már a második erőműve a városban, amely a helyi hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázból állít elő villamos energiát – közölte ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója a keddi erőműavatáson.

Az 500 kilowatt névleges teljesítményű kiserőmű évente 15 ezer tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja villamos energiává – tette hozzá.

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett, energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként a magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfokon – magyarázta az erőmű működését a vezérigazgató.

ifj. Chikán Attila hozzátette: az új erőmű a nyíregyházi és a másik debreceni erőmű mellett az Alteo csoport harmadik depóniagázt hasznosító egysége.

A magyar tulajdonban lévő Alteo Nyrt. üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A vállalat tavalyi árbevétele 13,9 milliárd forint volt, nettó eredménye pedig meghaladta a 800 millió forintot – hangzott el az erőmű átadásán. A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere szerint az új erőmű megfelel a fenntarthatóság és a hatékonyság követelményének, ami fontos szempont a város gazdaságfejlesztésében.

Az önkormányzati energetikai fejlesztésekkel évi 4 ezer tonna csökkenést értek el az üvegházhatású gázkibocsátásban, az Új Főnix terv keretében megvalósuló fejlesztések pedig további 6 ezer tonna csökkentést tesznek lehetővé 2023-ra – ismertette Barcsa Lajos.
Hozzátette: a most körvonalazódó déli ipari park leendő befektetői közül már többen jelezték megújulóenergia-igényüket, a város önkormányzata legutóbb pedig 10 új elektromos töltőállomás létesítéséről döntött, amivel az elektromos autók terjedését szeretnék ösztönözni.