Campus fesztivál 2016

Elstartolt a 2016-os Campus Fesztivál

Party Zone

Bár a nulladik napon még csak „fél gőzzel” üzemelt a Campus, mégis tömegek szórakoztak Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiválján. Több változás is van a tavalyihoz képest: eltűnt a visszaváltható műanyag söröskorsó, lett helyette feltöltős fizetőkártya, homokos „plázs”, illetve jó nagy Campus felirat.

Itt már nem dagonyáznak bakancsos rockerek

Pontosan 14 éve, hogy elkészítettem első tudósításomat az akkor még Vekeri-tó Fesztiválnak hívott Campus Fesztiválról az akkor még Friss Rádiónak hívott Campus Rádióba. A Vekeri-tó, a sárban dagonyázó, bakancsos rockerek és az időnként vissza-visszatérő trágyaszag különös atmoszférát eredményeztek akkoriban. Manapság mindezeknek már nyoma sincs. A fesztivál mindenestől a minőség irányába mozdult el, nem sok emlékeztet az egykori jogelőd rendezvényre. Ennek köszönhetően ma már a divatosan öltözött egyetemisták és a szórakozni vágyó családok adják a közönség magvát. A helyszín is minőségi, az új debreceni stadion és a felújított víztorony környéke, rendezett körülmények között a Nagyerdőn. Manapság már nincs dagonya és nincs trágyaszag.

De hol a söröskorsóm?

A változás folyamatos, évről évre van valami újdonság. Ami nekem legszembetűnőbb az, hogy idén eltűnt a jól megszokott, visszaváltható műanyag söröskorsó. Aminek még fogója is volt. Így most ismét a „snassz”, átlagos, eldobható műanyag söröspoharak vannak. A változás okát nem tudom, talán közrejátszhatott az is, hogy tavaly valóságos biznisz épült a visszaváltható söröskorsókra, hallottam, hogy több fiatal is ezek összegyűjtéséből fedezi fesztiválos kiadásait. Olyannyira, hogy magam lopás áldozata is lettem. Az éppen üres korsót fogójával a zsebemben tartottam, amikor egy mellettem elsuhanó fiatal hölgy elegáns mozdulattal kiszedte, és száguldott is tovább. Én pedig utána, és vettem tőle vissza az eltulajdonított –ez esetben értékkel rendelkező- műanyag söröskorsót. Nem az a 250 forint érdekelt, hanem maga a jelenség zavart. Az, hogy fiatal egyetemista hölgyek lopnak. Ha odajön, hogy ne haragudjak, oda tudnám-e adni neki a korsómat, mert szüksége van a pénzre stb., vagy valami kreatív szöveget levág, akkor szívesen adom. De úgy nem, ha ellopja. Mert hát na. Idén viszont senkinek sem kell az eldobható pohár, így ilyen veszély nem fenyeget.

Itt a Campus felirat

Ha visszaváltható söröskorsó már nincs is, de van helyette sok minden más. Például nem kell készpénzzel fizetnünk, hanem vehetünk feltöltő kártyát többféle összegben, és azt kell a pultnál használni. A kártya annyira okos, hogy még borravalót is adhatunk vele, kiválaszthatjuk, hány százaléknyit. De rendes is, mert 20 százaléknál többet nem enged, azért mindennek legyen határa. Talán a Sziget példáján felbuzdulva, de a fesztivál neve idén már itt is óriási feliratban látható, amely nagyon népszerű a fiatalok előtt, így folyamatosan ellepik a fotózkodók. Nem véletlen, hogy nem sikerült egy normális képet sem készítenem, amin csak a felirat látszik. Szintén újdonság, hogy van homokos plázs, ahol DJ szolgáltatja folyamatosan a zenét. Így aki megfelelő mennyiségű alkoholt fogyaszt, akár tengerparti hangulatban is érezheti magát.

„Debre – fuckin’ – cen!”

Ahhoz képest, hogy nulladik nap volt, egész sokan látogattak ki a fesztiválra. Ez nem véletlen, hiszen sok más mellett olyan fellépők voltak, mint a WellHello, Péterfy Bori, Ganxsta Zolee, Deniz, vagy a Belga. Ez utóbbiak a „Debre-fuckin’-cen!” felkiáltással üdvözölték visszatérően a közönséget, de a magyar tenger sem úszta meg az átnevezést, amelynek belgásított formája a „Bala-fuckin’-ton”. A fellépők nagy közönséget vonzottak, ami tömeget nem kedvelő ember lévén nekem annyira nem jött be, és nem tudom, mi lesz, amikor tényleg beindul a fesztivál – ma délutántól. Azzal nyugtatom magam, hogy a terület nagy része még le volt zárva (pl. a nagyszínpad környéke is), az első naptól kezdve azonban ezt is megnyitják, így a várható nagy tömeg nagyobb területen oszlik majd el, ezért végül szép és jó lesz minden. Ma, a hivatalos első napon olyan fellépők lesznek, mint a Kiscsillag, a Kowalsky meg a Vega, vagy a Quimby. De színpadra lép a Hősök, Horváth Tamás & Raul, sőt még dj Metzker Viktória is megvillantja nekünk keverő tehetségét.

DJ Bread