Létszámleépítés jöhet a Tigáznál

Gazdaság Helyi hírek

Elbocsátásokra is fel kell készülni a Tigáz Zrt.-nél, mivel a cég kivonul a lakossági gázszolgáltatásból, és az ügyfeleket 2016 októberétől a Főgáz Zrt. veszi át. A Tigáz azt ígéri: minden munkavállaló sorsáról egyedileg döntenek, és igyekeznek minimalizálni az esetleges leépítéseket.

A Tigáz Zrt. tulajdonosa, az olasz ENI júniusban fordult hivatalos kérelemmel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz azt kérve, hogy vonja vissza a Tigáz egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. A cég lakossági ügyfeleit 2016 októberétől a Főgáz Zrt. fogja átvenni. Ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre a Tigáz Zrt. sajtószóvivője elmondta: Az egyetemes gázszolgáltatás már hosszú idő óta veszteséges, ezért a tevékenység nem fenntartható. Mivel az sem várható, hogy a szabályozási környezet belátható időn belül változik, így a tulajdonos jobbnak látta a szolgáltatási engedély visszaadását. Ugyanakkor a szabadpiaci ügyfeleket a Tigáz továbbra is kiszolgálja, és Észak-kelet Magyarországon a vezetékhálózat üzemeltetését is a Tigáz látja el a jövőben – tette hozzá Száraz Gábor.

A Tigáz Csoport jelenleg csaknem 1 500 munkavállalót foglalkoztat, a legnagyobb létszámú a hajdúszoboszlói központ, de mivel a vállalat lakossági és rendszer üzemeltető tevékenysége kiterjed egész Észak-kelet Magyarországra, így itt is vannak telephelyek és munkatársak. A lakossági üzletág Főgáz Zrt.-hez kerülése elbocsátásokkal is járhat.

A Tigáz szóvivője szerint elképzelhető a létszámleépítés, de ez több tényezőtől függ. Mint mondta: „a cég felelős és tisztességes munkáltatóként arra törekszik, hogy a változás minél kisebb mértékben érintse a munkavállalókat. Ennek érdekében minden munkavállaló esetét külön vizsgálja meg, és ennek szellemében teszi meg a megfelelő lépéseket”  – közölte érdeklődésünkre Száraz Gábor.

Az ügyben megkérdeztük a Főgáz Zrt. kommunikációs osztályát is, akik azt mondták: a társaságuk csak a Tigáz fogyasztóit veszi át, így a Tigáz Zrt. munkatársainak sorsáról ők nem tudnak nyilatkozni.

Kenyeres Attila