Tábornokok vesztegetési pere – Mmegkezdődött az új elsőfokú eljárás Debrecenben

Helyi hírek

A vádirat ismertetésével ismét megkezdődött a “tábornokper” új elsőfokú eljárása szerdán a Debreceni Törvényszéken. A költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyó eljárásban hozott elsőfokú, felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla, és a megismételt eljárásra a Debreceni Törvényszéket jelölte ki.

Debrecenben június 16-án kezdődött meg az új eljárás vádirat ismertetéssel. Miután azonban az egyik tábornok-ülnök tartós továbbképzése miatt a két tárgyalási nap között több mint három hónap telt el, az egész új eljárást elölről, ismét vádirat ismertetéssel kellett kezdeni – tájékoztatta Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

A tizenhét vádlott között van Fapál László volt államtitkár, volt tábornokok és ezredesek is. Az ügyészség szerint a honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottai 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy erre pályázó cégektől.

A vád szerint három dandártábornok – az első-, a negyed- és a tizenhatodrendű vádlott – megegyezett abban, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A harmadrendű vádlott közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és az ügyészség szerint több millió forint kenőpénzt kapott.

Az ügyben vádlottként bíróság elé állított további katonai szolgálatot teljesítő, illetve polgári alkalmazottak, részben a “hallgatásért”, részben közreműködésért kaptak pénzt a vádirat szerint.

A Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletében 15 vádlottat javarészt bizonyítottság hiányában felmentett a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól. Két vádlott ügyét elkülönítették.

Az ügy nyomozása 2010. január 18-án egy vállalkozó feljelentésére indult, és január 29-én – tettenérés után – megtörténtek az első gyanúsítások. A nyomozás egy évig tartott, az ügyben 2011 márciusában emeltek vádat.

A tizenhatodrendű vádlott ügyészségen tett vallomásában többek között azt mondta: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is részesült a visszaosztott pénzekből, az államtitkár whiskysdobozban vitte el neki. A perben korábban tanúként meghallgatott Juhász Ferenc azt hangoztatta: pénzt nem kért és nem fogadott el.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerint súlyos eljárási szabálysértések történtek az elsőfokú eljárásban, az elsőfokú bíróság ítélete megalapozatlan, tényállása hiányos, indoklási kötelezettségének sem tett eleget a bíróság, és helytelen volt az a döntése is, hogy két vádlott ügyét elkülönítette. A tábla szerint az ő ügyüket újra egyesíteni kell a többi vádlottéval. A táblabíróság szerint az ügyészség új eljárásra irányuló fellebbezése alapos volt, ezért az ügy megismételt elsőfokú eljárását rendelte el, ez szerdán ismételten megkezdődött Debrecenben.

A vádirat ismertetése után az eljárás október 29-én, a vádlottak kihallgatásával folytatódik a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt.