Januártól a Déri Múzeum működtetné a Modemet

Helyi hírek

A múzeum szervezi a Modem kiállításait a jövőben, ehhez új tagintézményt hoznak létre. A Modem Kft. feladata pedig a többi között a műtárgyszállítás, és a kiadói tevékenység lesz. A gazdasági társaság az uniós pályázatok miatti kötelezettségek miatt nem szűnik meg.

A dehir.hu információi szerint 26 Modem dolgozóból 19-et venne át a múzeum.

– A Déri Múzeum fogja a kiállításokat szervezni, ahogy eddig és a Modem feladatait is így látja el az új tagintézmény. A kft-nek csak névleges célja van, nehogy vissza kelljen fizetni az uniós pályázati pénzeket – mondta el Kőszeghy Csanád Ábel, a pénzügyi bizottság elnöke.

A pénzügyi bizottság mai ülésén elhangzott: az átalakítás célja a hatékonyabb finanszírozási rendszer kialakítása. A módosítást a szakminisztérium is támogatja. Szentei Tamás, a kulturális osztály vezetője arról is beszélt, az önkormányzat szeretné, hogy a Déri Múzeum a Kft.-től vegyen át munkavállalókat. A Modemnek jelenleg 25 alkalmazottja van, közülük 19-et venne át a Múzeum. Elfogadta a bizottság a Tudományok Palotájáról szóló előterjesztést is. Ez tartalmazza, hogy a város az ingatlant az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft-nek adja ingyenes hasznosításba. A Debreceni Egyetem Botanikus kertjében épült komplexum fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos valamennyi költség a kft-t terheli.

– Az Agóra Nonprofit Kft. üzemelteti magát az élményparkot, és így célszerű, hogy az összes költségét, mivel fedezi, vagyonkezelésbe átadásra kerüljön – hangsúlyozta Kovács István, a bizottság alelnöke.

Az előterjesztésekről a város képviselő testülete dönt. A következő közgyűlés szeptember 25-én, csütörtökön lesz.

dehir.hu