Gazdaságfejlesztési miniszter: 2023-ban folytatódik a Széchenyi Kártya Program

Gazdaság

Jövőre is folytatódik a Széchenyi Kártya Program – hangsúlyozta hétfői közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

 

A tárcavezető rámutatott: a brüsszeli szankciók rendkívül hátrányos gazdasági következményekkel járnak a magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára. A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, a forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szükségük.

Ebben a helyzetben a kormánynak kézzelfogható segítséget kell nyújtania. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első fél évében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5 százalékos ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit – tájékoztatott a miniszter.

Közleménye szerint januártól 6 darab termék marad: a folyószámla- és likviditási hitel mellett továbbra is elérhetők lesznek a kisebb vállalkozásoknak szóló termékek (mikrohitel), a turisztikai és agrárágazatot segítő programok (Széchenyi Turisztikai Kártya és Agrár Széchenyi Beruházási Hitel), és az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi Zöld Beruházási Hitel is.

A Széchenyi Kártya Program kulcsszerepet játszik a kormány által bejelentett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban is. A résztvevő vállalatok számára ugyanis lehetőség van arra, hogy az energiahatékonysági beruházásaikat a kedvező, 5 százalékos kamat mellett elérhető Széchenyi Zöld Beruházási Hitel segítségével hajtsák végre. A hitel igénybevételekor pedig a kormány önerőtámogatást nyújt legfeljebb a beruházás összköltségének 15 százalékának erejéig.

A program feltételeit a www.energiatamogatas2022.hu portálon elhelyezett felhívás tartalmazza, a regisztráció október 20-án indult el az oldalon – olvasható a miniszter közleményében.

(MTI)