Idén csaknem 750 millióból fejleszt az E.ON Zalaegerszegen

Gazdaság

Több mint hárommilliárd forintos beruházást hajtott végre 2015 óta Zalaegerszegen az E.ON Hungária Csoport, ebből idén mintegy 750 millió forintot fordítanak az áram- és a gázhálózat bővítésére és rekonstrukciójára – közölte szerdán sajtótájékoztatón az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója, egyben az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Somodi Gábor arról számolt be, hogy a zalai megyeszékhelyen 670 kilométer áramhálózatot és 800 kilométernyi gázvezetéket üzemeltet a cégcsoport, az idei fejlesztések a Zalaegerszegen egyre növekvő ipari és lakossági igények kielégítését szolgálják.

Pántya Attila, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. szombathelyi üzemvezetője hozzátette: 54 projekt keretében 362 millió forintot fordítanak a zalai városban eben az évben az áramvezetékekkel kapcsolatos beruházásokra. Az összeg 12 százalékát rekonstrukcióra, 88 százalékát pedig a hálózat bővítésére fordítják, jelentős az igény ugyanis, főként az Északi Ipari Parkban zajló beruházások részéről.

Kiemelte a ZalaZone Járműipari Tesztpályához és a Rheinmetall harcjárműgyárához kapcsolódó hálózatépítést, továbbá a Mindszenty iskola nemrég elkészült sportlétesítményeit, az épülő új városi uszodát és Mindszenty-múzeumot érintő fejlesztéseket. Jelezte azt is, hogy idén már mintegy 100 családi ház napelemes rendszerét kötötték be a hálózatba és még újabb ennyi csatlakoztatása várható az év végéig, illetve hogy Zalaegerszeg, Zalaszentgrót és Lenti térségében a gyors internetelérés kiépítését segítve bővítik az áramhálózatot.

Kocsis Csaba Balázs, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. nagykanizsai üzemvezetője arról beszélt, hogy Zalaegerszegen mintegy 400 millió forintba kerül idén a gázhálózaton tervezett munkáik költsége. A fűtési szezon zavartalansága érdekében általában májustól szeptemberig végzik a munkálatokat, így ebben az évben több mint három kilométernyi új gázvezeték épül és hasonló hosszúságban teljes vezetékcseréket is végrehajtanak.

Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy az E.ON és az önkormányzat között mindig is kiváló volt a kapcsolat, folyamatosak az egyeztetések minden egyes beruházás, felújítás kapcsán. Külön említette, hogy már most közösen készítik elő a leendő sportcsarnok építésével és a Hevesi Sándor Színház felújításával kapcsolatos feladatokat, de jó példa az is, hogy közös beruházásban végzik a Juhász Gyula utcai gázhálózat és vele az utca felújítását, valamint az Iskola közben egy nyomásszabályozó állomás cseréjét.