Miért érdemes Ausztriában ingatlanba fektetni?

Gazdaság

Érdemes még Magyarországon ingatlanba befektetni?

2020 elején egyre több jel mutat arra, hogy már nem emelkednek az ingaltanárak. Megállt az emelkedés. Ami még aggasztóbb, hogy eltűntek a befektetők.

Ha nem is csökkennek az árak, de nincs elegendő vevő a piacon, akkor az EXIT nem lehetséges, ami a rövidtávú befeketés lételeme. Ha nincs EXIT, vagyis nem tudom eladni a lakást, akkor az áremelkedéssel sem érek semmit. Nem tudom realizálni a hasznot!

Mit tegyünk ekkor, ha lefagy a piac?

Érdemes inkább Ausztriában ingatlanba fektetni? Persze ha van szabad tőkénk.

Ha összehasonlítjuk az elmúlt 4 évet (2015-2019), akkor az árak sokkal jobban emelkedtek a magyar ingatlan piacon, mint Ausztriában. Tehát úgy tűnhet, hogy Magyarországon jobb befektetni.

Ha kinyitjuk az időablakot 10-11 évre (2008-2019), akkor már egészen más a helyzet. Ausztria folyamatosan egyenletes emelkedést mutat, míg a magyar piacon a 3-4 évtől eltekintve katasztrofális volt a helyzet.

A különbséget legjobban a válságban való piaci mozgások mutatják. Míg Magyarországon szinte zuhant a piac, addig Ausztriában nemhogy zuhanás, hanem csökkenés sem volt az árakban. Az ingatlan forgalom is folyamatosan emelkedett.

Érdemes tehát úgy feltenni a kérdést, hogy egy stabil piacon vagy egy rettenetesen hullámzó piacon érdemes befektetni. Persze kérdés egyáltalán mi a befektetés. Amikor veszek egy lakást és abban bízom, hogy emelkedik, akkor az nem befektetés, hanem spekuláció.

Vagyis kimondhatjuk, hogy az a befektetés, ami legalább 10 évig hozamot hoz és nem kockáztatja a nagy ingadozás a tőke valódi értékét.

Hogy teljesen egyértelműen elváljon a spekulációtól az ausztriai ingatlan befektetés, elneveztük INGATLANNYUGDÍNAK.

Én azt tekintem spekulációnak, ha abban bízunk, abban reménykedünk, hogy emelkednek az árak és el tudjuk majd adni az ingatlant. A befektetésnél nincs reménykedés. A profit számolható a hozam alapján. Ha emelkednek az árak, akkor az csak extra profit. De ha csökkennek az árak, az sem érdekes, mert a hozamért fektettünk be.

A magyar piac kockázatát még jelentősen növeli a devizakockázat. Ugyan ma már forint hitelek vannak, így nem a hitel a kockázat, hanem az infláció. Mit érünk a nyereséggel, ha elvitte az infláció?

Ez az infláció és ezzel összefüggő árfolyamkockázat sokak számára nem ismert. És ha hallanak is róla szakembertől, akkor olyan hitetlenek, mint akik devizahitelt vettek fel és a végén mindenük elment. Sokan öngyilkosok is lettek.

Ők sem hitték, hogy a devizaárfolyam kisemmizheti őket. Most ugyanilyen veszély az infláció és árfolyamkockázat, mégsem veszik tudomásul.

Összegezve jól látható, hogy a magyar piac spekulációra kiváló, de nyugdíjra, biztos megtakarításra nem elég stabil.

Én azt javaslom, hogy ne magyar ingatlanok helyett, hanem magyar ingatlanok mellett fektessen ausztriai „INGATLANNYUGDÍJ” stratégiájú ingatlanba. Ez egy második láb, egy hosszabb távú befektetés lesz, mire biztosan számíthat Ön és gyermekei a nyugdíjas éveiben.

Anyag forrása: Parajdi István