Felminősítette Oroszországot a Standard & Poor’s

Gazdaság

Visszaemelte Oroszország államadós-besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába pénteken a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális adósminősítésekért felelős részlege (S&P Global Ratings), a nemzetközi szankciókra és a csökkenő nyersanyagárakra adott prudens szakpolitikai válaszintézkedésekkel indokolva a lépést.

A cég péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a devizában fennálló hosszú és rövid lejáratú orosz szuverén adósságkötelezettségek osztályzatát az eddigi “BB plusz/B”-ről egy fokozattal “BBB mínusz/A-3”-ra javította. A felminősítés nyomán az osztályzat eddigi pozitív kilátása stabilra módosul.

Az S&P Global Ratings pénteki döntése nyomán a nemzetközi intézményi befektetők szempontjából Oroszország ismét befektetésre ajánlott szuverén adósnak számít. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem, és a Fitch Ratings eddig is befektetési kategóriában tartotta nyilván Oroszországot.

A Fitch pénteken megerősítette Oroszországra érvényben tartott, pozitív kilátású “BBB mínusz” osztályzatát.

A három nagy piacvezető hitelminősítő közül már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván az orosz államadósságot nem befektetési ajánlású besorolással.

A Moody’s azonban január végén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a hosszú futamidejű orosz államadósság “Ba1” szintű – a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől egy fokozattal elmaradó – besorolásának kilátását, szintén azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz makrogazdasági keretrendszer jól viselte az olajársokkokat és a szankciók hatásait.

Az S&P Global Ratings az orosz devizaadós-osztályzat pénteki javításához fűzött indoklásában kiemelte: a lépés tükrözi az orosz szakpolitikai döntéshozók prudens intézkedéseit, amelyek lehetővé tették az orosz gazdaság alkalmazkodását a csökkenő nyersanyagárakhoz és a nemzetközi szankciókhoz.

A cég szerint a visszafogott költségvetési politika melletti kifejezett kormányzati elkötelezettség és a megerősített költségvetés-politikai keretrendszer mérsékelte a költségvetési elcsúszás középtávú kockázatait, az orosz jegybank intézkedései pedig megőrizték a pénzügyi stabilitást.

A magánszektor hitelellátása növekedésnek indult, és az S&P Global Ratings megítélése szerint ez a monetáris politika transzmissziós funkciójának javulására vall.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az orosz gazdaság kilábalása a tavaly véget ért recesszióból a 2021-ig terjedő előrejelzési távlatban folyamatos lesz. A cég az idei évre az orosz hazai össztermék (GDP) 1,8 százalékos növekedésével számol, a 2019-2021-es időszakra pedig mérsékelt, 1,7 százalékos éves átlagnövekedést valószínűsít.

Az S&P Global Ratings kiemeli indoklásában azt is, hogy a Világbank által az üzleti tevékenység környezetéről összeállított, 190 országot felsoroló ranglistán Oroszország a néhány évvel ezelőtti 120. helyről mára a 35. helyre került fel.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az amerikai kormány nem vezetett be újabb érdemi szankciókat Oroszország ellen, és a jelenlegi szankciókat sem szigorította érzékelhető módon.

A cég szerint azonban a jövőbeni esetleges újabb szankciók időzítése és mibenléte az orosz külpolitikai lépésektől és az amerikai belpolitikai vitáktól függ, ezeket viszont nehéz megjósolni.

Az amerikai szankciók nemrégiben végrehajtott törvényi rögzítése további akadályokat emelt a büntetőintézkedések feloldása elé, így az S&P Global Ratings megítélése szerint a szankciók a cég előrejelzési távlatának végéig érvényben maradnak.

A S&P Global Ratings közölte: negatív hitelminősítői lépésekhez vezethetnek az olyan esetleges geopolitikai fejlemények, amelyek miatt érdemben szigorodnának az Oroszország elleni nemzetközi szankciók.

A Fitch Ratings azonban az orosz adósosztályzat ugyancsak pénteken bejelentett megerősítésének indoklásában hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy a szankciók szigorításából eredő szuverén kockázatok enyhültek, miután az amerikai pénzügyminisztérium február elején kiadott jelentése az orosz szuverén adósságeszközökre is kiterjedő új szankciók ellen érvelt, tekintettel az ilyen jellegű büntetőintézkedések potenciálisan negatív amerikai és globális piaci hatásaira.

A Fitch is megjegyzi viszont, hogy az amerikai belpolitikai folyamatok, valamint az ukrajnai és a szíriai konfliktusokból eredő geopolitikai kockázatok változatlanul szankciós kockázati források is egyúttal.

A cég szerint mindazonáltal a következetes és hiteles orosz szakpolitikai keretrendszer folytatódó javulása, valamint a költségvetési és a külső védőtartalékok kiépítése mérsékelheti a finanszírozási rugalmasságra és a pénzügyi stabilitásra ható kockázatokat újabb szankciók esetén.