Ez a minimumfizetés, amiért hajlandóak elmenni dolgozni az 1996 után született fiatalok

Gazdaság Ország

A Z-generáció munkaerőpiaci igényeit kutatta a Medián a British Telecommunications megbízásából.

A közvéleménykutatót azért bízta meg a felméréssel a brit cég, hogy több információval rendelkezzen a most gimnáziumba vagy egyetemre járó, 14-25 éves korosztályról.

A felmérés eredményeit részletezve az Index azt írja, a Z-generációsoknak elég fontos a pénz, a megkérdezett több mint 9000 fiatal negyedének a fizetés és juttatások mértéke lesz a legfontosabb szempont, ami alapján munkahelyet választ majd magának. A második legfontosabb szempont a stabilitás, hogy biztos legyen a munkahely, a harmadik pedig az, hogy jó is legyen ott a hangulat. A társadalmi felelősségvállalás vagy a leendő munkaadó jó hírneve viszont csak a fiatalok 1 százalékának fontos szempont az elhelyezkedésnél.

A megkérdezetteknek elég konkrét elképzelései vannak arról, hogy mennyit szeretnének keresni.

Az átlag szerint bruttó 269 ezer forint egy jó kezdőfizetés, 420 ezer forint pedig már kifejezetten jó fizetésnek számít.

Érdekes viszont, hogy a fiúk átlagban közel 100 ezer forinttal nagyobb fizetést tartanak ideálisnak, mint a lányok: míg a srácoknál 470 ezer forint körül van az álomfizetés, a lányok 370 ezer forint alatt is beérnék. Szintén nagy eltérés van a 14-19 és a 20-25 éves korosztály elvárásai között.

A fiatalok nagy része külföldön is szerencsét próbálna, a megkérdezettek 37 százaléka valószínűleg, 9 százaléka pedig biztosan ki fog menni külföldre. A legtöbben Amerikába, Nagy-Britanniába vagy Németországba mennének, ahol a legtöbbjük elképzelése szerint egy nagy nemzetközi cégnél dolgoznának.