Ingatlan.com: tavaly 23 százalékkal több lakást hirdettek meg mint egy évvel korábban

Gazdaság

Tavaly 23 százalékkal több lakást hirdettek eladásra, mint 2015-ben, a lakást keresők száma pedig 18 százalékkal nőtt az ingatalan.com adatai szerint.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a lakáspiaci forgalom döntő részét a használt lakások adták. A statisztikai hivatal adatai szerint múlt év első kilenc hónapjában 2832 értékesítésre szánt új lakás volt a piacon, ami ugyan 40 százalékos növekedést jelent éves szinten, de még mindig nagyon kevésnek számít – mutatott rá.

A szakember a KSH adataira utalva közölte, a múlt év első kilenc hónapjában 2528 új építésű lakást értékesítettek, az eladott új lakások mintegy fele 2015 előtt épült épületben volt. Tehát sok olyan új lakás került ebben az időszakban piacra, amely már korábban elkészült – jegyezte meg.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint az idén kiegyensúlyozottabbá válhat az ingatlanpiac a használt és új lakások piacán várható kínálatbővülés miatt, ami mérsékelheti a lakásdrágulás ütemét.