Több száz új munkahelyet teremthet Debrecenben az EPAM Systems

Gazdaság

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az amerikai szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft.-vel, a cég 3,6 milliárd forintos beruházással Debrecenben és Szegeden bővíti a jelenlegi kapacitásait és dolgozóinak létszámát – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

Szijjártó Péter a 69. stratégiai megállapodás aláírásakor kiemelte: az EPAM Systems legújabb beruházását erős nemzetközi versenyben sikerült Magyarországnak elnyernie a regionális versenytársak előtt, amihez hozzájárult, hogy a vállalatcsoport budapesti irodája egyben európai központ is. A kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénz-támogatást biztosít a beruházáshoz.

A megállapodás értelmében Szegeden új irodaházat építenek, Debrecenben pedig a meglévő irodaházat bővítik, mindezzel 2018. végéig a jelenlegi 1500 dolgozója mellé 365 munkavállalót vesz fel a cég – ismertette a miniszter.

Aláhúzta, hogy az IKT-szektor segíti a leginkább, hogy Magyarország fejlődése új dimenzióba lépjen. A kormány 2010-es célkitűzése, miszerint az ország a térség termelési központja legyen, “bejött:” az ipar aránya a GDP-n belül már meghaladja a 25 százalékot, ami az unión belül a 3. legmagasabb arány. Innen pedig a magas hozzáadott értéket képviselő kutatás-fejlesztésen (k+f) és innováción alapuló új gazdasági fejlődési időszakba kell elmozdulni – hívta fel a figyelmet.

A tárcavezető az ennek érdekében tett kormányzati intézkedések közé sorolta az internet áfájának csökkentését. Az IKT-szektor teljesítménye az idei első négy hónapban 8 százalékos növekedéssel meghaladta az ezer milliárd forintot, és a negyedév végére 14 százalékkal 200 ezer fölé nőtt az ágazat dolgozóinak létszáma – emlékeztetett Szijjártó Péter.

Ismertetése szerint a New York-i tőzsdén jegyzett EPAM világszerte 20 ezer embernek ad munkát, 2016-ban a világ 25 leggyorsabban fejlődő tech cégei között a 8. helyre rangsorolta a Forbes magazin. Az EPAM képzett munkaerőt alkalmaz jó fizetésért, ami a vidéki nagyvárosokban komoly munkahelymegtartó erő. A cégnek több egyetemmel is van stratégiai együttműködése, a duális képzéssel biztosítják a szakemberképzést – jelezte Szijjártó Péter.

A miniszter szólt arról, hogy ez a 11. amerikai céggel kötött megállapodás, az országban 1645 amerikai cég működik több mint 100 ezer dolgozóval. A stratégiai partnerek beszállítói láncában 59 százalékos a magyar partnerek aránya, 4 százalékkal nőtt a megállapodások megkötése óta, ami mutatja, hogy a nemzetközi vállalatok kapacitásbővítő beruházásaival a magyar kkv-k számára újabb üzleti lehetőséget biztosítanak – húzta alá.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) Szijjártó Péter azt mondta: a politikai érzelmektől mentes, racionális párbeszéd kialakítására törekszenek, amiben a megalapozottság az elsődleges, nem a gyorsaság.

Vinkó Bence, az EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az amerikai tulajdonú és központú, komplex megoldásokat fejlesztő vállalkozás a világ leggyorsabban növekvő cégei közé tartozik. Tavaly rekordot döntve közel 1 milliárd dollár árbevételt értek el, 25 százalékos növekedéssel.

Az ügyvezető hozzáfűzte: a társaság Magyarországon 15 éve van jelen Budapesten, Debrecenben és Szegeden, létszáma alapján a legnagyobb regionális és magyarországi szoftverfejlesztő cég. A magyar vállalat irányítja a lengyel és a bolgár társaságokat is.
Vinkó Bence elmondta: a kormány támogatásával további új munkahelyeket hoznak létre, jelentősen hozzájárulva így a magyar gazdaság növekedéséhez. Hozzátette: 2018 végéig 11 millió eurós munkahelyteremtési beruházással 365 fős létszámbővítést hajtanak végre Debrecenben és Szegeden.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szektorban mintegy 22 ezer betöltetlen állás van, ezek betöltésével évi 400 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal nőhetne a GDP. Jelezte: az EPAM óriási erőfeszítést tesz a szektorban dolgozók létszámának növeléséért, számos képzési programot indítottak, akadémiájukon 4 hónap alatt képesek bárkiből szoftverfejlesztőt képezni.

Papp László, Debrecen polgármestere arról szólt, hogy a városban az idén eddig 50 milliárd forintnyi beruházást jelentettek be, ami 1300 új munkahelyet teremthet, a folyamatban lévő tárgyalásokkal pedig a 2000-t is meghaladhatja év végéig. Az IKT-szektor Debrecenben is egyre nagyobb jelentőségű, mára több mint 4600 embernek ad munkát.