Debrecenben is nyílik majd Exim képviselet

Gazdaság

Győr után Székesfehérváron nyitja meg második vidéki képviseletét az Exim – jelentette be a város polgármesterével tartott közös, szerdai sajtótájékoztatóján a bank vezérigazgató-helyettese.

Puskás András hangsúlyozta, hogy Fejér megye tőkevonzó képessége magas, a térségbe érkező befektetett tőke többszöröse az országos átlagnak. Székesfehérváron az exportképes kkv-k száma is magas, az Exim pedig elsősorban számukra kíván minél elérhetőbb szolgáltatásokat nyújtani.

Céljuknak nevezte, hogy a 2-3 fős képviseleten keresztül termékeikkel közvetlenül eljussanak az exportáló cégekhez vagy azok beszállítóihoz, részükre ingyenes oktatásokat tartsanak csakúgy, mint az Exim termékeit közvetítő 22 kereskedelmi bank helyi fiókjainak.
Puskás András elmondta, hogy a bank a legolcsóbb finanszírozási lehetőségeket kínálja a piacon, 2012 óta több mint 2,5-szeresére nőtt üzleti aktivitása. Megjegyezte: ma már képesek jelen lenni minden exportképes cég életében, utat mutatnak számukra külföldön, exportfinanszírozásukkal és -biztosításukkal pedig a magyar GDP növekedését segítik elő.
Jelezte, hogy november közepéig összesen kilenc vidéki képviseletet nyitnak meg. Elképzelhetőnek nevezte, hogy jövőre további képviseleteket hoznak létre, így akár minden megyében lehet egy-egy irodájuk.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a győri és a székesfehérvári iroda mellett az idén Nagykanizsán, Miskolcon, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden és Veszprémben nyílnak meg az Exim-képviseletek.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester úgy vélte: az Exim döntése Székesfehérvár gazdasági erejének és versenyképességének szól. Kiemelte, hogy a magyar export jelentős hányadát állítják elő a városban működő magyar és külföldi cégek, amelyek nagy részben exportra termelnek.

Rámutatott, hogy az Exim jövőbeni tevékenysége javuló finanszírozási feltételeket hozhat a kis- és közepes vállalkozásoknak, továbbá a 2014-2020 közötti uniós források lehívását is segítheti. Hozzátette: a következő hónapokban mindenkinek az lesz a feladata, hogy a vállalkozásokat felkészítse a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) elérhető források minél nagyobb arányú felhasználására.

Jelezte, hogy az önkormányzat is segít az információk eljuttatásában: a kkv-k számára novemberben a városházán az Eximmel közösen fórumot rendeznek, ahol bemutatják a különböző finanszírozási lehetőségeket.