Kóstold körbe a Balatont!

Gasztro

A Balatonról mindenkinek a strandolás jut az eszébe, pedig nem csak strandolásból áll a Balaton, hanem a környékén lévő borvidékek messze földön népszerű borairól is híres. Az egész tó környékén találni remek pincészeteket, és borkóstoló keretében megismerni az itt termett borokat, akár rossz időben is jó program lehet. Van olyan hely, ahol még finom falatokkal is készülnek a borkóstolóra, nagy élmény lehet!

Ebben a cikkben beszámolunk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha a Balaton körül szeretnénk minőségi italokat fogyasztani. Kitérünk arra, hogyan alakulnak a balatoni bor árak.

Mitől különlegesek a balatoni borok?

Zamárditól Balatonberényig terül el hazánk egyik jelentős borvidéke, ahonnan a BB márka is származik. Központi részén fekszik a bor fővárosa Balatonboglár, amely 50 km hosszan terül el a Balaton körül a déli parton.

A borvidék a Balatonnak köszönheti különlegességét, hiszen a tó és a somogyi dombság mikroklímája miatt, a páratartalom, a hőmérséklet, a jó tápanyagú lösztalaj és az adottságaihoz illő szőlőfajtáinak köszönhetően kiváló minőségű borok készülnek. A borvidéken a vörös és fehérbor termelés egyaránt erős, a pezsgőhöz kiváló alap változatokat készítenek.

Merre találhatók látogatható borospincék a Balaton körül?

Bármelyik part szerelmese vagy is, jobbnál jobb pincészetek borait palackozzák évről-évre, és kóstolhatják meg a látogatók a borkóstolókon. Néhány különleges palackhoz is hozzájuthatunk a vendégeskedés során.

Az egyik badacsonyi pincészet a Borbély Családi Pincészet Badacsonytomajon található, és elnyerte Az Év Bortermelője Magyarországon 2020 címet, ami méltó elismerése munkájuknak. A szőlő és a bor tisztelete a generációk életét meghatározó tradicionális borkészítésben csúcsosodott ki. Borkóstolók, borvacsorák alkalmával a Kéknyelű, az Olaszrizling és a Rózsakő zamatát ismertetik meg a vendégekkel.

Aztán ha a következő kóstolót Balatonfüreden a város szívében található Zelna Borbár és Vinotéka kínálatából választhatjuk, bioborokat is kóstolhatunk, a melegkonyha pedig kistermelői alapanyagokból készít különleges fogásokat.

A déli parton található Garamvári Szőlőbirtok fedett borteraszán szombatonként koncertekkel és gasztro programokkal szórakozhatunk miközben a dél-balatoni táj szépségét csodálhatjuk egy pohár Garamvári pezsgővel.

Raposkán az Újvári Pincészetben a szőlőtőkék több mint 60 évesek, fürtjeikből testes olaszrizlinget és szürkebarátot kóstolhatunk, ami ritkaságnak számít manapság. A különleges kíméletes gondoskodással nevelt tőkék a Szent György hegyen találhatóak.

A Petrányi Pince a csopaki Szitahegyen található, ahol helyi termelők szezonális termékeiből készítenek ételeket a borkóstoláshoz. Hagyományos Olaszrizlingjük, eperpiros rozéjuk és az általuk elsőnek telepített syrah kékszőlőfajtából készült nedüket kóstolhatnak az ide látogatók.

Találhatunk még egy déli parti pincészetet ahol a reggel 8 és este 8 között várja előzetes bejelentkezéssel ez a Konyári Pincészet. Mediterrán teraszon kellemes hangulatban borkorcsolyával kóstolhatjuk meg a déli part ízletes borait.

Balatoni borok vásárlása és kiegészítők rendelése

Amennyiben szeretnénk beszerezni ezekből a balatoni borokból a Koktélbolt webáruházban a feltüntetett árakkal együtt megtalálhatóak. Emellett számtalan minőségi kiegészítő közül válogathatunk, amelynek köszönhetően élménnyé válhat az otthoni italozás.

Összegezve

A Balaton környékén számtalan pincészet található ahol borkóstolókon lehet részt venni, hiszen a tó közelsége miatt hatalmas termőterületen elhelyezkedő szőlőtermésből állítanak elő kiváló minőségű vörös és fehér borokat egyaránt. (x)