A hónap receptje: soda bread, azaz az ír szódás kenyér

Gasztro

Írország legismertebb péksüteménye a szódás kenyér. Nevét az elkészítéséhez szükséges szódabikarbónáról kapta, ami a tészta lazítását szolgálja. Sem kovászt, sem élesztőt nem tesznek bele, így nem kell órákat pihentetni és hosszan dagasztani – sütéssel együtt egy óra alatt megvan. Az íreket eredetileg a kényszerűség vezette a szódakenyér felé, de mára nemzeti büszkeségük része. Mivel könnyű elkészíteni, a pandémia kényszerű karanténideje – és az élesztőínség – alatt világszerte sokmillióan megismerték és megszerették.

Az ír búza szódával kél

A speciális kenyérfajta elterjedését az ország földrajzi és klimatikus adottságai magyarázzák: a teleket és a nyarakat az Atlanti-óceánt átszelő Golf-áramlat enyhíti. Ez nem kedvez az Európa nagy részén elterjedt magas gluténtartalmú búzának, az alacsonyabb gluténtartalom miatt viszont az ír búzát a hagyományos kovász nem keleszti meg eléggé. A kelesztésre használt szódabikarbóna az amerikai kontinensről került át Írországba. A kenyérhez eredetileg írót is tesznek, amely azonnal reakcióba lép a szódabikarbónával, szén-dioxid szabadul fel, ami fellazítja a tésztát – ezért sem ajánlják a hosszas dagasztást. Érdekesség, hogy emiatt a szódabikarbónát Írországban nem az angol nyelvterületeken elterjedt baking sodaként („sütőszóda”), hanem bread sodaként („kenyérszóda”) ismerik.

Házi sütésre ideális – évszázadok óta

A kenyérfajta a XIX. század óta ismert és népszerű Írországban, legkorábban feljegyzett receptje 1836-ból származik. A kenyérkészítés a múltban a mindennapi élet szerves része volt szinte minden ír háztartásban. Bár ma a boltokban mindenhol lehet kapni szódás kenyeret, mostanra mintha Írországban is reneszánszát élné az otthoni kenyérkészítés. Ahogy a világ többi részén is – a kényelmesebb karanténpékek egy része valószínűleg csak eddig a szuperegyszerű kenyérfajtáig jutott el. Alapváltozatához mindössze négy összetevő kell: a liszt és a só mellett a térfogatnövelőként működő szódabikarbóna és az író.

A szódás kenyér elkészítése

Hozzávalók:

  • 450 g finomliszt (lehet teljes kiőrlésűvel is vegyíteni)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 dl író (vagy kefír, vagy élőflórás joghurt)
  • 2 tk só

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hogy levegőzzön, beleszórjuk a sót és a szódabikarbónát. A száraz anyagokat jól elkeverjük, hogy a szódabikarbóna egyenletesen jelen legyen a tészta minden részében. A tál közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az írót. Már öntés közben elkezdjük lazán keverni, igyekezzünk minél kevésbé gyúrni vagy dagasztani. Amint nagyjából összeállt, cipót formázunk belőle, és rátesszük a sütőlapra.

A tetejét kereszt formában mélyebben bemetsszük, így könnyen tud növekedni a kenyér sülés közben (és a hagyomány szerint ez tartja távol a rossz szellemeket).

Ezután betesszük a sütőbe, és nagyjából 40 percig sütjük.